| Datolyatorta - ünnepi receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 25 dkg kimagozott datolya 2 e. kan. zsemlemorzsa 25 dkg darált mandula 10 tojás fehérje csipet só 18 dkg porcukor grillázs: 1 k.kan. margarin 10 dkg darabolt mandula 20 dkg kristálycukor Krém: 3 e. kan . nescafé 2 e.kan. van.pudingpor( 20 gr ) 10 tojás sárgája 5 dkg cukor 3 cs.van.cukor 25 dkg lágy vaj, vagy margarin 10 dkg málnalekvár Díszítés: 25-30 szem kimagozott datolya ugyanennyi hámozott mandula 10-12 csík cukrozott narancshéj 1.5 dl tejszín 1 cs. habfixáló Elkészítés: A datolyát megszórjuk morzsával, 2 e.kan.mandulával, finomra daraboljuk(kicsit ragadni fog). A tojások fehérjét csipet sóval felverjük, a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a maradék mandulát, és a datolyát. Előmelegített sütőben(180 fok) , sütőpapírral bélelt tortaformában kisütjük, ha kihűlt, kétfelé szeljük.( 2 lapban is süthetjük) A grillázshoz megkenünk vajjal egy alufólia lapot. A cukrot alacsony hőfokon aranysárgára pirítjuk, beleszórjuk a mandulát,kevergetve még 1 percig pirítjuk.Azonnal a fóliára símítjuk, kihűtjük. Durvább darabokra tördeljük. Krém: A nescafét 1 dl forró vízben feloldjuk, a pudingot fél dl hideg vízzel keverjük el. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a van. cukorral, s hozzáadjuk a kávét, és a pudingot is. Gőz fölött sűrűsödésig keverjük, majd lehűtjük. A margarint csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a kávékrémet, és a grillázs felét. A tészta alsó lapját megkenjük forró lekvárral,elsímítjuk rajta a krém felét, rátesszük a másik lapot, amit szintén ugyanígy kenünk meg.A krémből jusson az oldalára is. A tortát hűtőbe tesszük.(kb.8 óra) Amikor megdermed, az oldalára is grillázst tapasztunk(egy tiszta,kisebb kartondarab segít ségével könnyen felvihetjük a torta oldalára). A datolya magját úgy szedjük ki a díszítéshez ( 16 db-ot), hogy egyik oldalán, hosszában bontsuk fel, s mindegyikbe egy szem hámozott mandulát tegyünk,úgy, hogy a mandula szépen kilátsszon belőle. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval. A torta szélét körben habrózsával díszítjük,mindegyikbe egy töltött datolyát ültetünk, a mandulás felével felfelé nézve. Középre 8-10 szem magnélküli datolyát teszünk sugárban,mindegyik közé egy szelet narancshéjcsíkot teszünk, a közepébe vagy egy tejszínhab rózsát nyomunk, vagy citromfű levélkét tűzünk. A fogyasztás előtti napon készítsük,hogy legyen ideje jól megdermedni. Tanácsok: Kissé munkás süti,és nem is olcsó, de rendkívül finom, és mutatós, megéri minden tekintetben a ráfordított időt és anyagiakat.Kifejezetten ünnepi! A mandulát legkönnyebben úgy tisztíthatjuk meg a héjától, hogy 1-2 percig forró vízbe mártjuk,utána könnyen kibújtathatjuk belőle. Síma narancshéjat is használhatunk a díszítéshez. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: KANÁRI Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |