| Húsvéti koszorú receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 30 g. élesztő 100 g. cukor 3 dl. tej 500 g. finomliszt 2 db. tojás 1csipet só 1 evk. kardamóm/mézeskalács fűszer 100 g. vaj/margarin 2db. tojássárgája a kenéshez 2 evk. pirított lapmandula Töltelékhez: 125 g. vaj/margarin 2 evk. liszt 150 g. barnacukor 150 g, durvára vágott dió Elkészítés: Az élesztőt a teljes mennyiségből elvett 1 kk. cukorral és 1 dl.langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük. Közben a maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, csipet sóval, a kardamómmal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk és hólyagosra kidolgozzuk Konyharuhával letakarjuk, langyos helyen kátszeresére kelesztjül. /35-40 perc/ A töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral, végül a dióval. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk,2 cipóra osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket,feltekerjük, köralakban meghajlítjuk, a két végét összenyomjuk. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A koronákat a tepsibe emeljük, tetejüket,2-3 cm-ként mélyen bevágjuk, de nem vágjuk át egészen. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk kelesztjük /20 perc/ A sütőt előmelegítjük 200 fokra A koszorúk tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk mandulával. Forró sütőben 20- 30 percig sütjük. Tanácsok: Ha nagyon pirulna alufóliával letakarjuk. A koszorúba tojásokat helyezhetünk. A receptet beküldte: anmam@freemail.hu Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |