| Húsvéti koszorú másképpen receptSütemények, édességek Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg zabpehely, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál cukor, 1/4 l tej, 1 csipet só, 1 db tojás, 2 db tojássárgája, 10 dkg vaj,, 1 tojássárgája a kenéshez, 4 főtt tojás. Elkészítés: A lisztet a zabpehellyel összekeverjük. 1 dl tejben elkeverünk egy kávéskanál cukrot és meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt és összekeverjük. Langyos helyen megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a mézet, a megfuttatott élesztőt, a maradék szobahőmérsékletű tejet, majd a puha vajat, a sót, a tojást és a 2 tojássárgáját (a tojások héját ne dobjuk ki, a sütésnél még szükség lesz rájuk). Sima tésztává dagasztjuk, kerek cipót formálunk belőle és letakarva, szobahőmérsékleten kb. másfél órát kelesztjük. A tésztát átkeverjük, három részre osztjuk és mindegyiket hosszú, vékony szállá sodorjuk. A szálakat összefonjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük koszorú alakban. A végeit összedolgozzuk. A megmosott tojáshéjakat egyenletesen elosztva a koszorúba nyomkodjuk (4 db-ot). A sütemény tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával és még kb. 15 percig kelesztjük. 200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. A tojáshéjakat óvatosan eltávolítjuk a süteményből. A megfőzött és megfestett tojásokat a lyukakba ültetjük. A receptet beküldte: badonyimariaeva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |