| Humusz sült gombával receptEgytálételek Hozzávalók: 30 dkg szárított vagy 2 konzerv csicseriborsó 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 evőkanál tahini szósz 1 nagyobb citrom leve 4-6 gerezd fokhagyma só bors őrölt chili késhegynyi kurkuma friss (ha az nincs, akkor szárított) korianderlevél 3 evőkanál olívaolaj Valamint: 50 dkg apró csiperkegomba 2 evőkanál vaj olaj petrezselyemzöld Elkészítés: A humuszhoz előző nap este beáztatjuk a száraz csicseriborsót, másnap az áztatólevet leöntjük, a csicseriborsót kicsit átmossuk. (Az áztatólébe kioldódnak a csicseriborsóból a proteázgátlók, így ha azt felhasználjuk a főzéshez, akkor nehezen emészthető étket kapunk). A csicseriborsót puhára főzzük (egy kevés szódabikarbóna lerövidíti a főzési időt), majd a humuszízesítőkkel összeturmixoljuk (tahini, 2-3 gerezd fokhagyma, citromlé, só, bors, csili, kurkuma, koriander, olívaolaj). Megkóstoljuk, és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Közben megmossuk a gombát, ha a gomba nagyobbacska, akkor elnegyedeljük, ha pici, akkor egészben hagyjuk. Egy nagy felületű serpenyőben kevés olajban megolvasztjuk a vajat, és ha az elfőtte a habját, akkor kb. a gomba harmadát megsütjük a vajas olajban. Cél, hogy ne legyen túl sok gomba egyszerre a serpenyőben, mert akkor a gomba nem sül, hanem fő. Ha a gomba megsült (szép barna kéreg alakult ki rajta), akkor kiszedjük a zsiradékból. Ha kell, pótoljuk a vajat/olajat, és megsütjük a további gombadarabokat. A sült gombát friss petrezselyemmel, sóval és aprított fokhagymával fűszerezzük. A tálaláshoz a humuszt egy tányéron elterítjük, meghintjük pirospaprikával, és ráhalmozzuk a gombát. Magában vagy pitával fogyasztjuk. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |