| Diétás citromos máktorta receptHozzávalók: Mákos piskóta 4 db tojás 7 dkg mák (darálva) 2 evőkanál lenmagliszt 4 ek glukonon 1 ek olívaolaj (fele) 1 késhegynyi szódabikarbóna Citromos krém 20 dkg glukonon 6 evőkanál étkezési keményítő 3.5 dl víz (hideg) 5 db tojássárgája 2 citromból nyert citromlé 2 ek vaj 2 citromból nyert citromhéj Merinque 5 db tojásfehérje 3 csepp citromlé 5 ek glukonon Elkészítés: Keverjük össze a mákot, a lenmaglisztet és szódabikarbónát. A tojásokat válasszuk ketté. A tojások sárgáját habosítsuk ki a glukononnal, majd adjuk hozzá az olajat. A mákos keverékünket adjuk a tojássárgájához, majd finoman forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. Rakjunk a tortaformánk aljába sütőpapírt, majd öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Míg sül a piskótánk, elkészítjük a krémet és merinque-et. A keményítőt az édesítővel és vízzel kikavarjuk, majd hozzáadjuk a kicsit kihabosított tojássárgájához. Lassú tűzön főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Ez forrás után 1 perccel történik majd meg. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a citromok levét, héját, illetve a vajat. Jól elkeverjük. A merinque-hez a tojásfehérjéket a glukonont és pár csepp citromlével, gőz fölött keményre keverjük. Mikor kivettük a piskótánkat, levesszük a sütőnk hőfokát 160 fokra. A piskótára ráöntjük a krémet, majd a tetejére a habot. Visszatoljuk a sütőbe még 15 percre. Várunk egy picit, majd óvatosan körbevágjuk, és lehúzzuk a torta aljáról a sütőpapírt (nekem ehhez segítség kellett :). Teljesen kihűtve szeleteljük. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |