| Esterházy-rostélyos receptHúsételek Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott rostélyos vagy lapos hátszín (800 g) só, bors 2-3 ek. mustár 4 ek. olaj 600 g vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller) 1 nagy fej hagyma 30+20 g vaj/margarin 30 g finomliszt 1 dl félszáraz vörösbor 1 babérlevél 1 citrom 8-10 szem kapribogyó 1 csapott kk. porcukor 2 dl tejföl 2-3 szál petrezselyem Elkészítés: A rostélyosokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, széleiket 4-5 csippentéssel bevagdossuk, folpackkal letakarva kissé kiverjük. Meghintjük durvára őrölt borssal, megkenjük mustárral, és mélyebb üveg- vagy porcelántálba téve meglocsoljuk az olajjal. Folpackkal letakarjuk, 12-24 órán át a hűtőszekrényben érleljük. 2. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk. Felét félretesszük, a maradékot karikákra, illetve apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. 3. Kiemeljük a pácléből és megtörölgetjük a hússzeleteket (A). Meghintjük sóval, borssal, majd 30 g felforrósított vajban/margarinban, élénk tűzön mindkét oldalukat elősütjük (3-3 perc) (B), és félretesszük. 4. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket (C), néhány percig pirítjuk. Meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a bort, 1 dl vizet, a babérlevelet, 2 kisujjnyi citromhéjat (D), végül beleágyazzuk a húst, és fedő alatt, szelíd tűzön, vajpuhára pároljuk. 5. Közben a félretett zöldségeket uborkagyalun vékonyra szeleteljük (E), és gyufaszálnyi csíkokra metéljük (F). 20 g felforrósított vajban/margarinban 2-3 percig pirítjuk, aztán felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. 6. A húst előmelegített tálra emeljük-rendezzük, melegen tartjuk. A mártást kisebb edénybe szűrjük (G), jól kinyomkodjuk a zöldségekből a lét, de nem passzírozzuk. Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, a cukrot és a tejfölt, végül a párolt zöldségmetéltet (H), és összeforraljuk. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk. Bevonjuk vele a hússzeleteket, és citromkarikákkal, petrezselyemmel/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk. Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá. Tanácsok: A főrendű Esterházy család sok-sok jeles személyiséget adott a magyar közéletnek: kit államférfiúi, kit hadművészeti, kit mecénási erenyéi tettek nevezetessé. Esterházy Miklós (1765–1833) többszörösen is kitüntette magát: nemcsak Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyüjteményének alapítója volt, de nagy ínyenc is. Neki köszönheti az utókor ezt a pikáns-finom rostélyost. A receptet beküldte: albertsquare Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |