| Epres savarin receptSütemények, édességek Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 4 tojás, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 3 kupica rum, 1 dl fehérbor, 2,5 dl víz, 25 dkg eper, 2,5 dl tejszín, 5 dkg cukor, 5-6 szem hámozott, felaprított pisztácia, a forma kikenéséhez vaj és liszt Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, és a közepébe nyomunk egy mélyedést. Élesztőt morzsolunk bele, ráöntjük a langyos tejet, és összekeverjük egy kevés liszttel. A kovászt letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, valamint az olvasztott vajat. A tojásos vajas keverékből a teljes lisztmennyiséggel majdnem folyékony tésztát készítünk, ezután letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. A formát vajjal kikenjük és megszórjuk liszttel. A masszát a gyűrű alakú formába öntjük, és letakarva még egyszer kelni hagyjuk, míg a térfogata a duplájára nem növekszik. A tésztát 190º C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd tortarácsra borítjuk. Egy tűzálló tálban – amelybe a savarin is belefér – a rumot, a fehérbort, a vizet a cukorral együtt a forrpontig hevítjük, és a savarint fejjel lefelé a tálba állítjuk, amíg az egészet fel nem szívja. Ezután tálra tesszük, és a megtisztított, félbevágott epret a tejszínből, cukorból felvert kemény habbal együtt a savarin közepébe töltjük. Tetejét megszórjuk pisztáciával, és teszünk rá néhány szem epret. Tanácsok: Ezt a híres francia, kelt tésztából készült koszorút más töltelékkel is elkészíthetjük, például málnával. De ekkor a koszorút cukorszirupos málnapéppel itatjuk át, és a közepét málnás tejszínhabbal töltjük meg. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |