| Epres-kivis torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 150 g liszt 100 g hideg vaj 50 g cukor 1 csipet só 1 tojássárgája Csokis krémhez: 3 lap zselatin 80 ml tej 50 g cukor 1 tojássárgája 1-2 ek. kakaópor 100 g joghurt 150 g tejszín Eperkrém: 5 lap zselatin 350 g eper 125 ml fehérbor 60 g cukor 150 g joghurt Rakomány: 4 kivi 2 ek. cukor 15 babapiskóta 100 g ét tortabevonó 125 g tejszín 2-3 szem eper Elkészítés: A tészta összes hozzávalójából gyorsan sima tésztát gyúrunk. Cipóvá formálva és fóliába csomagolva legkevesebb 30 percre hűvös helyre tesszük. A tésztát kissé belisztezett munkalapon vékonyan kinyúltjuk és egy 24 cm átmérőjű kört kivágunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és egy villával többször megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben (villany 190 fok, gáz 2-3-as fokozat, légkeveréses 170 fok) 12-15 perig sütjük. Süteményes rácson kihűtjük. A csokoládés-joghurtos krémhez a zselatint beáztatjuk. A tejet a tojássárgájával, a cukorral és a kakaóporral állandóan kevergetve majdnem forrásig főzzük. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a kanálról ne folyjon le és ha ráfújunk, karikák keletkezzenek benne. A zselatint kinyomkodjuk és a meleg krémben feloldjuk, kissé lehűtjük. Majd a joghurtot a krémhez keverjük, a tejszínből kemény habot verünk és ugyancsak belekeverjük. A tortalap köré egy hozzáillő tortaforma karimát csatolunk és a csokoládés krémet a tortalapon szétterítjük. A krémet jó simára kikeverjük, majd a hűtőben hagyjuk megszilárdulni. Az eperkrémhez a zselatint beáztatjuk. Az epret megmossuk, negyedekbe vágjuk. A fehérbort a cukorral felfőzzük és az epret hozzáadjuk. Gyorsan felforraljuk, majd botmixerrel péesítjük és egy finom szövésű szitán átpaszírozzuk. A zselatint most is a meleg krémben feloldjuk, majd lehűtjük. A kivit meghámozzuk, 5 mm vastag szeletekre vágjuk és rövid ideig a forró cukros vízben pároljuk. A kivi szeleteket a már megdermedt csokoládékrémre tesszük. A joghurtot az eperkrémhez keverjük és a kivi szeleteken szétterítjük és a tetejét elsimítjuk és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni. A babapiskótákat elfelezzük. A tortabevonót felolvasztjuk (gőz fölött) és a piskótákat ferdén a tortabevonóba mártjuk. Egy süteményesrácson lecsepegtetjük. A maradék tortabevonót egy mélyhűtő zacskóba tesszük, sarkára egészen apró lyukat vágunk és a torta közepét ezzel díszítjük. A tejszínből kemény habot verünk, a torta szélét vékonyan megkenjük vele. A maradék tejszínt egy nagyobb csillagcsőrös nyomózsákba töltjük és a torta tetejét ezzel díszítjük. A piskótát a kerek végével felfelé egymás mellé körbe a torta széléhez nyomkodjuk. A tortát az elfelezett eperrel díszítjük. Kalóriatartalom: 4484 kcal Szénhidráttartalom: 481 gramm Zsírtartalom: 239 gramm A receptet beküldte: psycheee Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |