Tutireceptek.hu fejléc

Epres-kivis torta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tészta:
150 g liszt
100 g hideg vaj
50 g cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
Csokis krémhez:
3 lap zselatin
80 ml tej
50 g cukor
1 tojássárgája
1-2 ek. kakaópor
100 g joghurt
150 g tejszín
Eperkrém:
5 lap zselatin
350 g eper
125 ml fehérbor
60 g cukor
150 g joghurt
Rakomány:
4 kivi
2 ek. cukor
15 babapiskóta
100 g ét tortabevonó
125 g tejszín
2-3 szem eper

Elkészítés:
A tészta összes hozzávalójából gyorsan sima tésztát gyúrunk. Cipóvá formálva és fóliába csomagolva legkevesebb 30 percre hűvös helyre tesszük.
A tésztát kissé belisztezett munkalapon vékonyan kinyúltjuk és egy 24 cm átmérőjű kört kivágunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és egy villával többször megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben (villany 190 fok, gáz 2-3-as fokozat, légkeveréses 170 fok) 12-15 perig sütjük. Süteményes rácson kihűtjük.
A csokoládés-joghurtos krémhez a zselatint beáztatjuk. A tejet a tojássárgájával, a cukorral és a kakaóporral állandóan kevergetve majdnem forrásig főzzük. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a kanálról ne folyjon le és ha ráfújunk, karikák keletkezzenek benne.
A zselatint kinyomkodjuk és a meleg krémben feloldjuk, kissé lehűtjük. Majd a joghurtot a krémhez keverjük, a tejszínből kemény habot verünk és ugyancsak belekeverjük.
A tortalap köré egy hozzáillő tortaforma karimát csatolunk és a csokoládés krémet a tortalapon szétterítjük. A krémet jó simára kikeverjük, majd a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
Az eperkrémhez a zselatint beáztatjuk. Az epret megmossuk, negyedekbe vágjuk. A fehérbort a cukorral felfőzzük és az epret hozzáadjuk. Gyorsan felforraljuk, majd botmixerrel péesítjük és egy finom szövésű szitán átpaszírozzuk. A zselatint most is a meleg krémben feloldjuk, majd lehűtjük.
A kivit meghámozzuk, 5 mm vastag szeletekre vágjuk és rövid ideig a forró cukros vízben pároljuk. A kivi szeleteket a már megdermedt csokoládékrémre tesszük.
A joghurtot az eperkrémhez keverjük és a kivi szeleteken szétterítjük és a tetejét elsimítjuk és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
A babapiskótákat elfelezzük. A tortabevonót felolvasztjuk (gőz fölött) és a piskótákat ferdén a tortabevonóba mártjuk. Egy süteményesrácson lecsepegtetjük. A maradék tortabevonót egy mélyhűtő zacskóba tesszük, sarkára egészen apró lyukat vágunk és a torta közepét ezzel díszítjük.
A tejszínből kemény habot verünk, a torta szélét vékonyan megkenjük vele. A maradék tejszínt egy nagyobb csillagcsőrös nyomózsákba töltjük és a torta tetejét ezzel díszítjük.
A piskótát a kerek végével felfelé egymás mellé körbe a torta széléhez nyomkodjuk. A tortát az elfelezett eperrel díszítjük.

Kalóriatartalom: 4484 kcal
Szénhidráttartalom: 481 gramm
Zsírtartalom: 239 gramm

A receptet beküldte: psycheee


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mediterrán paradicsomtorta » Mocha-choco torta » Csirketorta » Fahéjas torta
» Álomtorta » Narancsos puncstorta » Karamellás almatorta » Csokis-almás torta
» Csavart márványtorta » Epres palacsintatorta » Torta birsalmával » Marcipános almatorta
» Rumos torta » Diós-mákos guba torta » Ági nagymami tortája » Tejfölös torta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.