| Disznótoros savanyú (pörkölt) receptHúsételek Hozzávalók: 40 dkg s. oldalas 40 dkg s. comb 40 dkg tüdő 2 db vese 1 db szív 25 dkg s. velő 2 fej vöröshagyma só bors 1-2 babérlevél szegfűbors kevés őrölt paprika 1 púpozott evőkanál liszt 1-2 evőkanál ecet kevés olaj Elkészítés: Az oldalast, a combot, a tüdőt és a szívet kockákra vágjuk. A veséből eltávolítjuk a fehér és barna részeket,hideg vízben jól kiáztatjuk, majd azt is kockákra vágjuk. A kockára vágott vöröshagymát kissé megsózva, olajon puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt húsokat, tüdőt, vesét, a fűszereket és erős tűzön, fedő alatt, sűrűn kevergetve addig forraljuk, míg levet nem enged. Ekkor beleszórunk egy kevés őrölt paprikát (nem kell annyi, mint a pörköltekhez), felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Puhulásig főzzük. Ha szükséges, időként felöntjük kevés vízzel.Közben a velőt hártyáitól megtisztítjuk, és villával szétnyomkodjuk. Amikor a hús puha, hozzáadjuk a velőt, lassan tovább főzzük és elkészítjük a habarást. A lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk az ecetet, majd kevergetés mellett a pörköltre öntjük. Még egyet forralunk rajta. (Aki szereti az erős ízt, az tegyen bele cseresznyepaprikát, vagy csípős őrölt paprikát.) Főtt burgonyával, vagy tarhonyával tálaljuk. Tanácsok: (Mi azért hívjuk disznótoros savanyúnak, mert gyerekkoromban, meg még régebben csak disznóvágások alkalmával lehetett elkészíteni, a belsőségek miatt. De manapság tulajdonképpen bármikor elkészíthető.) A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |