| Csókakői kolbászleves receptLevesek Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma 3 evőkanál olaj 30 dkg paraszt- vagy házikolbász (lehet füstölt is) 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika 25-25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab 2 gerezd zúzott fokhagyma fél mokkáskanál őrölt köménymag 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém 1 babérlevél 1 kiskanál só 1-1 dl tejföl és tejszín 1 kiskanál liszt fél citrom leve 1 kiskanál mustár 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban, az olajon, kis lángon 5 perc alatt megfonnyasztjuk. A kolbászt - miután bőrét lehúztuk - karikákra szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét. A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk. A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá. A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. 10 percig főzzük, ezalatt a borsó és a bab is megpuhul. Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük. A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ezalatt leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |