| Ciabatta-házi receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: A kovászhoz: 5 g friss élesztő 350 g liszt 250 ml langyos víz A tésztához: 10 g friss élesztő 5 evőkanál tej 250 ml langyos víz 2 evőkanál oliva olaj 20 g só 550 g liszt liszt, olaj, víz, sütőpapír Elkészítés: A kovászt a kenyér sütése előtti napon készítsük el. Ehhez az élesztőt tegyük bele a langyos vízbe és hagyjuk állni 10 percig. Ezután keverjük hozzá a lisztet, majd fedjük le (legjobb a kelesztőtál, vagy egy egyszerű, jól záródó fedelű műanyag tál). Másnap a tésztához az életszőt futtassuk fel a langyos tejben (kb. 10 percig hagyjuk állni). Ezután keverjük össze a felfuttatot élesztőt, a langyos vizet, az olajat, a kovászt, a sót és a lisztet. A tésztát 2-3 percen keresztül gyúrjuk erősen. Aztán tegyük egy belisztezett nyújtódeszkára és kenjük be olajjal a tetejét. Fedjük le egy darab műanyag fóliával és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át. A kelesztés után vágjuk 4 részre a tésztát. Formáljunk 4 - kb. 30 cm hosszú - hurkát és ezeket lapítsuk ki egy kicsit. Lisztezzük be a kenyérkéket és 2-2 tegyünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsikbe. Takarjuk le a tepsiket konyharuhával és kelesszük a tésztánkat 1,5-2 órán keresztül. A kenyérkéket 220°C-os sütőben 25 percig süssük úgy, hogy a sütő aljába tegyünk (tűzálló tálba vagy egy tepsibe) 1 dl vizet. Tanácsok: Nem csak első olvasásra, hanem a valóságban is hosszú ideig tart elkészíteni, de higyje el mindenki megéri a fáradtságot! A ciabatta olyan jó lesz, mintha a péktől hoztuk volna. A receptet beküldte: Theodora Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |