| Thönkölybúza kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 40 dkg tönkölybúza liszt/fehér/ 10 dkg teljes őrlésű rozsliszt 10 dkg zabpehelyliszt 2 púpozott evőkanál zabkorpa 3.5 dl víz 4 teáskanál/ csapott/ só 2 teáskanál cukor 1.5 evőkanál étolaj 2 teáskanál porélesztő/dr.Oetker vált be leginkább/ 1/2 citrom leve/ez kb.2 evőkanál/ 1 közepes főtt burgonya a levével együtt szezámmag Elkészítés: Egy burgonyát lereszelek almareszelőn,1 kávéskanál sóval,2 dl vízben megfőzöm.Hagyom kicsit hűlni. A kelesztőtálba először a folyadék kerül.A 3.5 dl.mennyiségű vízbe beszámítom a burgonyát a levével is. Ebbe kerül még a maradék só, a cukor,étolaj,citromlé. Beleszórom az összekevert 3 féle lisztet a korpával,de előtte mindenképpen átszitálom.A tetejébe mélyedést csinálok, ebbe szórom az élesztőt,majd liszttel betakargatom.Jól összegyúrom . Ha túl lágy, akkor pedig ugyanígy lisztet szórjunk rá,kb.1 kanállal. Ismét elkezdjük dagasztani,1-2 órát pihentetem,megkenem a tetejét tojással,ezután meg szoktam szórni alaposan szezámmaggal,ilyenkor szépen megpirul a teteje. Fórró sütőben 5 percig max. fokozaton sütöm,aztán takaréklángon 50-60 percet. A receptet beküldte: Teráz Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |