| Bagel receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 3 csésze finomliszt (1 csésze 2,5 dl) 1 csésze víz 1 ek. porcukor 1-1,5 tk. só 1,5 tk. porélesztő 4 ek. olvasztott zsiradék Elkészítés: Egy csésze lisztben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, fél csésze langyos vízzel elkeverjük, fél órát kelesztjük. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat a zsiradék kivételével, rugalmas tésztát dagasztunk. Végül apránként beledagasztjuk a zsiradékot is. Letakarjuk, fél óra pihentetés után átgyúrjuk, majd letakarva másfél órát kelesztjük. Nyolc egyforma darabra vágjuk, mindegyikből kis zsemlét gömbölyítünk. A zsemlék közepét fakanál nyelével átfúrjuk, ezt a lyukat az ujjainkkal kb. 3-5 cm átmérőjű körré tágítjuk. A karikákat egy órán át kelesztjük letakarva. A sütőt előmelegítjük, egy szélesebb lábasban vizet forralunk csipet sóval és cukorral. A lobogó vízbe beleteszük a karikákat (a lyuk a közepén kelés közben szinte összenő) úgy, hogy az a felük kerüljön a vízben alulra, ami a deszkán felül volt. Egyszerre csak annyi bagelt tegyünk a vízbe, hogy a növekedésükre hely maradjon. Fél-fél percig főzzük őket mindkét oldalukon, majd lecsepegtetve sütőpapírral bélelt (vagy alaposan zsírozott-lisztezett) tepsire tesszük őket. Előmelegített sütőben halvány rózsaszínre sütjük a péksüteményeket. Nagyon-nagyon finom, és másnap is puha marad:) Tanácsok: Sütés előtt megkenhetjük tojással, megszórhatjuk magokkal, stb. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |