| Brüsszeli almatorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: ------------------------- 250 g vaj 250 g cukor 5 tojás 5 g őrölt fahej 60 g Kakaópor 150 g durván felapritott mogyoró 5 g sütőpor 300 g liszt 900 g megpucolt, kimagolt alma 130 ml rum (vagy almalé) sárgabaracklekvár ...és egy jo nagy tál, én a legnagyobb salátás tálat vettem elő. Elkészítés: Egy 26 cm átmérőjű, 6 cm magas tortagyűrűt sütőpapirra helyezunk (azt meg egy tepsibe). A nagyon puha vajat a cukorral jól felverjük. Hozzaadjuk egyenként a tojásokat és a végén még 2 percig verjűk (erre nagyon jól jön egy konyhagép, ami hosszabb ideig futhat). Az almát felapritjuk, lehetőleg egyforma darabokra (én még 1szer megreszeltem a nagyluku reszelőn). Osszekeverjük a rum/almalé félével és legalább 5 percig állni hagyjuk. A lisztet a sütőporral együtt egy nagy tálba szitáljuk. (Megj. kezzel dolgozoknak: az eredeti receptben a vajat kavarjak a nagy tálban, ebbe teszik aztán bele a papirra szitált lisztkevereket.) Hozzaadjuk a fahéjt, kakaóport, mogyorót es az ujjainkkal lazán összekeverjűk. A vaj-tojás-masszához hozzáadjuk a maradék rumot/almalevet és roviden elkeverjuk. Most az egészet hozzáadjuk a lisztkeverékhez, egy kanállal lazán-ovatosan addig forgatjuk, amig a lisztből nem látszik ki semmi (ez a muffin-elv: nem eroteljesen egyenletes masszáva kavarni, hanem csak épp összekutyulni ameddig összeáll). A felapritott almát hozzáadjuk, ovatosan összekutyuljuk. A kész masszát beleöntjük a tortagyűrűbe, tetejét lesimitjuk. 180 fokon (én légkavarással kb. 165-re állitottam) kb. 1 ora 10 percig sütjük. Tanácsok: Miután kihült, a tetejét felforrositott és simára kavart lekvárral kenjük be és ha még van időnk/türelmünk, az oldalára/tetejére még felapritott mogyorót is szórhatunk. De enélkul is elkel... Elkészítési idő: 70 perc A receptet beküldte: Aramis39 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |