Tutireceptek.hu fejléc

Borjúszelet Marsala borral recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
4 szelet 2 cm vastag, csontos borjúkaraj,
5 dkg finomliszt,
só és frissen őrölt bors,
1 csokor újhagyma,
2 szál friss rozmaring,
10 dkg vaj,
3 evőkanál olívaolaj,
2 dl Marsala bor,
1 evőkanál balzsamecet.

Elkészítés:
A lisztet kiöntjük egy lapos tányérra, aztán hússzeleteket megsózzuk-megborsozzuk, és mindkét oldalukon beleforgatjuk őket a lisztbe. Nem kell, hogy sok liszt tapadjon rájuk, elég csak egy vékony, finom réteg. Ezért nyugodtan rázzuk le róluk a felesleges lisztet, ha úgy látjuk, vastag lett a liszt-takaró.

Mielőtt megsütnénk a húst, előkészülünk néhány másik hozzávalóval is. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázzuk, és finomra vágjuk, aztán a rozmaringról leszedjük a leveleket, és apróra vágjuk őket, majd felkockázzuk a vajat.

Megsütjük a húst. Ehhez az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy akkora serpenyőben, amelyben elférnek majd egymás mellett a szeletek, aztán a húsokat mindkét oldalukon 1-1 perc alatt megpirítjuk a forró olajon. Ezután mérsékeltre csavarjuk a tüzet és a serpenyőbe beletesszük a vajkockákat a hús mellé.
A hússzeleteket oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük a vajban, aztán szűrőlapáttal kiemeljük egy tálra, és alufóliával letakarjuk.

Elkészítjük a mártást. A serpenyőben maradt vajhoz hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és a felaprított rozmaringot, majd mérsékelt tűzön kevergetve puhára pároljuk. Ezután óvatosan beleöntjük a serpenyőbe a Marsala bort és a balzsamecetet: vigyázat nagy sistergés lesz belőle. Amikor ennek vége, fakanállal felkapargatjuk az odasült húspörköket, amelyek hamar beleolvadnak a borba.

A boros keveréket 2-3 percen át nagy lángon forrásban tartjuk, hogy mártásszerűen besűrűljön, majd visszapakoljuk a serpenyőbe a már megsütött hússzeleteket és mindkét oldalukon gyorsan átmelegítjük őket. Ennyi, tálalhatunk.


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fejtett bab csomborral » Fűszeres borjúszeletek » Borleves vörösborral » Savoyarde borjúszelet
» Bólé fehérborral » Borjú marsala » Balatoni borjúszeletek » Göngyölt borjúszeletek.
» Karfiol - fehérborral » Citromos borjúszelet » Limonádé fehérborral » Pincepörkölt vörösborral
» Avasi pincepörkölt borral » Klasszikus brassói » Athéni sertéscomb » Csilis bab


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.