| Fejtett bab csomborral receptKöretek Hozzávalók: 1 kg. fejtett zöldbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kiskanál morzsolt csombor ( borsikafű), 1 kiskanál cukor, 5 dkg. vaj, 1 evőkanál ételízesitő ( vagy só ízlésszerint), 10 dkg. füstölt sonka, Elkészítés: Ha a babot még nem szemeztük ki, akkor a babot edénybe tesszük , kb. 2 - 3 dl. vízzel felöntjük, kevergetve felforraljuk, majd 5-10 percre félretesszük, leszűrjük és lehántoljuk a szemeket. A vaj felét megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, a finomra vágott vöröshagymát és lassan pároljuk, majd megszórjuk a morzsolt csomborral(borsikafűvel).Tűzről levéve hozzáadjuk a babot, felöntjük kb. 1 dl. meleg vízzel, majd sózzuk, cukrozzuk és borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 20-30 percig főzzük. Türekedjünk arra, hogy minál kevesebb leve maradjon. A vágán a maradék vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a babot és tálaljuk. Ha levesként kívánjuk használni, akkor felengedjük a szükség szerinti mennyiségű meleg vizzel és utánasózzuk, forraljuk. Tanácsok: Köretként használhatjuk frissen sültek, töltelékes ( kolbász, virsli, stb.) húsételek mellé. Levesként higitással alkalmazzuk. Elkészítési idő: 80 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |