| Karfiol - fehérborral receptZöldséges ételek Hozzávalók: egy fej karfiol /kb. 1 kg/ 5 dl tej 1 kispohár tejföl 1 tojás 5 dkg vaj 2 evőkanál liszt 20 dkg sajt 1 dl fehérbor só, ételízesítő, fehérbors, szerecsendió, zsemlemorzsa Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedem, megmosás után ételízesítős vízben megfőzöm. Amíg a karfiol fő, elkészítem a mártást: a lisztet a vajon megfuttatom , hozzáöntöm a tejet, és lassú tűzön forrásig kevergetve főzöm. Miután besűrűsödött, leveszem a tűzről, hozzáadom a tejfölt, a tojássárgáját, a reszelt sajt felét és a fehérbort. Sóval, fehérborssal, kevés szerecsendióval ízesítem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és ezt is beledolgozom a mártásba. A karfiolrózsákat kivajazott, kimorzsázott hőálló tálba teszem, ráöntöm a mártást, és a tetejét megszórom a maradék reszelt sajttal. Lassú tűzön sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején. Tanácsok: Megjegyzés: lehet dúsítani előfőzött rizzsel, úgy még kiadósabb, bár anélkül is laktató étel. Ha van 1-2 kimaradt tojásfehérjénk, azt is hozzá lehet tenni. Fotó megtekinthető a naplóm 195-ös bejegyzésemben. A receptet beküldte: Hmv. Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |