| Bajor májgombócleves receptLevesek Hozzávalók: 25 dkg borjú- vagy marhamáj 1/2 db kezeletlen citrom 1/2 fej hagyma olaj 1 evőkanál frissen aprított petrezselyem 1/2 teáskanál majoránna frissen reszelt szerecsendió 25 dkg szikkadt kenyér 1,25 dl tej 1 db tojás + 1 db tojássárgája 1 evőkanál mustár só bors 8 dl marhahúsleves-alaplé 3 evőkanál felkarikázott újhagymazöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez Elkészítés: 1. A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 evőkanál petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk. 2. A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk. 3. A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedő kanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöld fűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá. Tanácsok: A sós vízben megfőzött májgombócokat bajor szokás szerint krumplipürével és savanyú káposztával körítve, főételként tálalhatod. Főételhez a kifőzött gombócokat elkészítheted bundázva is: forgasd lisztbe, majd tejszínnel elkevert tojássárgájába, végül zsemlemorzsába, és süsd aranybarnára 160 fokosra hevített napraforgóolajban. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |