| Zöldséges rizs gazdagon receptZöldséges ételek Hozzávalók: - egy evőkanál olaj vagy vaj - 1 bögre rizs (2,5 – 3 dl) - 1,5 bögre víz (vagy ha van, húsleves alaplé) - zöldségek: 2-3 paradicsom gerezdekre vágva, egy kis fej lila-, póré- vagy újhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, sárgarépa, cukkini, padlizsán, tök, paprika, zöldbab, zöldborsó, karfiol, brokkoli, kínai kel, vékonyan felcsíkozott káposzta - ízlés szerint - zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring) - só, bors, őrölt kömény) Elkészítés: Egy tűzálló tálat vagy magas falú tepsit vékonyan kikenünk olajjal vagy vajjal. A zöldségeket felaprítjuk és beleszórjuk a tepsibe, majd megszórjuk a sóval és a fűszerekkel. Hozzáadunk egy bögre rizst, és alaposan összekeverjük. 1,5 bögrének megfelelő, forró leves alaplevet vagy forró sós vizet locsolunk rá, hogy ellepje a hozzávalókat. A tepsit alufóliával légmentesen lefedjük, és 180-190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Nagyjából 35 perc alatt elkészül. Ha még valamelyik hozzávaló kemény lenne, további 5-10 percre vissza kell tenni a sütőbe lefedve. Salátával önálló ételként is fogyasztható, de kiváló köret is lehet. Tanácsok: Én vízzel szoktam csinálni, mert általában nincs itthon húsleves-lé. Esetleg a sima forró vízbe teszek egy kis delikátot. Zöldségek: simán bele lehet tenni fagyasztottat is, akár keverve is a friss zöldségekkel. Szépen meg fognak puhulni, szinte egyszerre. Azért jó ez a recept, mert a végeredmény majdnem mindig másképp néz ki és más íze van, attól függően, hogy épp milyen zöldségek vannak "kéznél". A fűszerektől, hagymától, fokhagymától nagyon jó íze van, úgyhogy én azt tanácsolom, hogy ezek feltétlen kerüljenek bele. A recept 180-190 fokot ír, én alsó sütésen 200 fokra szoktam tenni. Nagyon fincsi és nem lehet elrontani! (én rizsfőzésben eddig "gyenge" voltam, de ez a sütős verzió mindig sikerül!! :-)) A receptet a mindmegette.hu oldalon találtam, Ágicamaci neve alatt. A receptet beküldte: atoszka Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |