| Zöldséges lasagne - másként receptEgytálételek Hozzávalók: 450 g sárgarépa 350 g petrezselyemgyökér 300 g szárzeller 200 g bébicukkini 150 g karfiol 1 fél fej fokhagyma 200 g spenót 2 dl olívaolaj 40 g vaj 180-200 ml száraz fehérbor só paradicsomszósz 800 g hámozott paradicsom 750 g paradicsompüré 250 g tej 2 közepes fej lilahagyma kb. fél fej fokhagyma 60 ml olívaolaj 1 csillagánizs kisebb csomó a szárzeller zöldjéből besamel 1 l tej 80 g vaj 50 g liszt 1 szerecsendió kb. 1-1,5 g tarkabors só 40 g grana padano 400 g mozzarella 750 g lasagne tészta (száraz) 250 g grana padano pesto 1 tő zsenge bazsalikom levelei 25 g fehér mandula 35 g grana padano 100 ml erősebb aromájú, dél-olasz olívaolaj Elkészítés: Két fej lilahagymát és néhány gerezd fokhagymát finomra vágok, olívaolajon üvegesre párolom. Hozzáöntöm a paradicsompürét, a tejet és a paradicsomkonzerveket, az egész paradicsomokat kézzel morzsolom szét. A szárzeller és a petrezselyem zöldjéből, valamint a csillagánizsból készült fűszercsomót hozzáadom. Megsózom, majd csendes tűzön, fedő alatt, időnként kevergetve bő egy órát rotyogtatom, végül a fedőt levéve az eredeti mennyiség háromnegyedére sűrítem. A zöldségeket kb. 3-4 mm-esre kockázom. Olívaolajon kisebb adagokban megpirítom, megsózom, felöntöm egy kevés borral, amit elforralok. Átborítom nagyobb edénybe, majd amikor végeztem a pirítással, egy kevés bort forralva alatta, 7-8 percig lefedve párolom. A spenótot laskára vágom. Kevés olívaolajon vajat olvasztok, megfuttatom a durvára vágott fokhagymát és megfonnyasztom rajta a spenótot. Óvatosan összekeverem a többi zöldséggel. Híg besamelt készítek. Vajon megfuttatom a lisztet, felöntöm tejjel, miközben habverővel kevergetem, hogy ne legyen csomós. Enyhén sózom, belereszelem a szerecsendiót, borsot török bele. Besűrítem, végül eldolgozom benne a frissen reszelt grana padanót. Nagyméretű, lehetőleg egyenes és magas falú tepsit kézzel kiolajozok. Alulra vékonyan elterítek egy kevés paradicsomszószt. Lefektetek egy réteg lasagne tésztát. Ahová nem fér be egy egész lap, oda kézzel szabok darabokat: nehéz, éles késsel óvatosan többször is megvágom, ahol kell, majd kézzel eltöröm, jó esetben a bevágás mentén válik ketté. A tésztára egyenletes, vékony paradicsomszósz-réteget terítek, megszórom zöldségekkel, habkanállal elsimítom. Egyenletesen besamelt locsolok rá, és jöhet az újabb tésztaréteg. Középtájon a zöldségekre teljes fedésben egy sor mozzarella karikát is rakok. Legfelülre tészta kerül, vékonyan megkenve besamellel, a tetejére rászórom a reszelt sajtot. Közepesen magas hőfokon 50-55 perc alatt készre sütöm, amikor a sajt megpirul a tetején, kész van. Tálalásig 15-20 percet pihentetem. Tálalás előtt előkészítem a pesztót. A mandulát serpenyőben megpirítom, amint kihűlt, turmixgépben olívaolajjal enyhén darabosra turmixolom, végül jöhet bele a bazsalikom és a reszelt sajt. Nem kell teljesen simára dolgozni, jobb, ha kicsit rusztikus marad. Minden adag mellé a tányérra húzok egy pesztócsíkot. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |