| Zöldbabos tarte receptEgytálételek Hozzávalók: A pitetészta (klasszikus pâte brisée) 150 g hideg vaj 210 g liszt 1 tojás csipet só 1, 2 ek víz A töltelékhez: 200 g zöldbab 100 g kockázott bacon 1 salottahagyma 1, 2 gerezd fokhagyma fél csokor petrezselyemzöld 250 g krémes feta sajt 2 tojás 100 ml tejszín 2 ek frissen reszelt parmezán frissen őrölt bors Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, kis gombócot formázunk belőle és frissen-tartó fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőben pihentetjük (ha nagyon sietünk, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két réteg frissen-tartó fólia között kinyújtjuk és beleügyeskedjük a piteformá(k)ba, a nyújtófát a piteforma tetején végiggörgetve levágjuk a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon, külön kivajazni a formát szükségtelen. A leeső, maradék tésztát folpackba csomagolva betehetjük a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét készíteni. A zöldbabot megtisztítjuk (végeitől megszabadítjuk) és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd forrásban lévő sós vízben 3 percig balanszírozzuk. Leszűrjük és félretesszük. Egy serpenyőben kevergetve megsütjük a bacont, hozzáadjuk az aprított hagymát, amikor üveges hozzáreszeljük a fokhagymát és pár másodperc múlva le is vesszük a tűzről, belekeverjük a zöldbabot és hagyjuk hűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és befejezzük a tölteléket: felverjük a tojásokat és belekeverjük a krémes fetát, a tejszínt, reszelt parmezánt, a zöldbabos keveréket, az aprított petrezselyemzöldet, tekerünk bele némi borsot. Sózni nem biztos, hogy kell, mert a bacon és a feta sóssága elegendő lehet. Beleöntjük a keveréket a piteformába és 40-45 perc alatt (illetve ameddig a teteje szépen megpirul), az előmelegített sütőben megsütjük. Langyosan, zöldsalátával tálaljuk. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |