| Vasutas szeletek receptSütemények, édességek Hozzávalók: A díszítéshez 5-6 dkg reszelt tejcsokoládé A habhoz 1 evőkanál citromlé 30 dkg kristálycukor 4 db tojásfehérje A lekenéshez 6-8 evőkanál sárgabaracklekvár A tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj A tésztához 4 db tojássárgája 20 dkg kristálycukor 1 csomag sütőpor 2 dl tej 30 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt, vagy tönkölyliszt is lehet) 2 evőkanál keserű kakaópor 10 dkg vaj Elkészítés: 1.A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha vajjal tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet. A masszát kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóval sötétre színezzük. 2.Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit vajjal kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. 3.A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük. A tojásfehérjét egy kisebb lábasba, vagy habüstbe tesszük, majd kemény habbá verjük. A citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verve. 4.Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kis lábast, vagy habüstöt belerakjuk, annak kb. a feléig érjen és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. 5.Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle. Ezt a habot a már lekvárral megkent tésztára simítjuk és a már éppen csak meleg (50-60 °C-os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át szárítjuk. 6.Ha kihűlt, forró vizes késsel felszeleteljük és reszelt csokoládéval díszítjük. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |