| Vajas puffancs - zsemle receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 púpozott k.kanál só 6 dkg vaj 2 tojás 2 e.k. olaj 1 dl tej 2 dkg élesztő Elkészítés: A szobahőmérsékletű lisztet megszitáljuk,elkeverjük a sóval. A langyos tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt ,hozzáadjuk a liszthez, kevés vízzel közepes keménységű tésztát állítunk össze. Utána adjuk hozzá a puha vajat, az olajat,jól átdolgozzuk. Langyos helyen 45 percig kelesztjük. Zsemle-formákat csinálunk, olajozott tepsiben még 20-25 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük,alulra beteszünk egy kisebb tepsit bő egy ujjnyi forró vízzel. 5 perc után betesszük a tepsit is,s pirosra sütjük. Tanácsok: Rozsos liszttel is lehet, 50-50 %-os arányban a fehér liszttel keverve. vagy: 20 dkg finomliszt 20 dkg Graham liszt 10 dkg zabpehelyliszt 1.5 dl langyos tej a kelesztéshez 3 dkg élesztő 1 púpozott k.kan. só 1 k.kanál cukor fél k.kanál őrölt kömény kb. bő 3 dl langyos tej a kidolgozáshoz 1 evőkanál citromlé A sót keverjük el a liszttel, ne érintkezzen az élesztővel.Hozzáadjuk a többi adalékot. Robotgéppel 10 perc alatt hólyagosra dagasztani. Másfél óra kelesztés kell,háromszorosára dagad. Lisztezett kézzel átgyúrni lisztezett deszkán,10 egyenlő részre osztani,s olajozott felületű tepsire tenni a zsemléket. Langyos helyen újrakeleszteni letakarva konyharuhával 50 percen keresztül. Tetejüket megkenni langyos vízzel, megszórhatjuk szezámmaggal is. Ez egy lágyabb tészta,erősebb tűzön 5 percig sütni,majd mérsékelve a hőt további 20 percet sütni,míg szép világospiros színe lesz . Kb. 10 dkg -osak lesznek,rácson hűtsük őket. A receptet beküldte: KANÁRI Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |