| Tejes császárzsemle receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: A tésztához: 3.5 dl tej (langyos) 2.5 dkg élesztő 1 ek cukor 1 ek só 60 dkg kenyérliszt BL80 (vagy finomliszt) 5 dkg vaj (olvasztott) A kenéshez: 1 db tojás A szóráshoz: 1 teáskanál szezámmag (vagy ízlés szerint bármi) 10 g mák (vagy ízlés szerint bármi) 3 dkg sajt (reszelt, vagy ízlés szerint bármi) Elkészítés: 1/2 dl tejben az 1 ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez keverjük a sót, az olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát. Két gombócot csinálunk belőle, majd 8-8 db-ra osztjuk. Minden darabot hosszúkás nudlivá sodrunk. Megfogjuk a nudli két végét, csomót kötünk rá. Majd a lelógó végeket visszadugjuk a csomó közepébe. Az egyiket alulról, a másikat felülről. Sütőlemezre tesszük, és konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A zsemléket felvert tojással megkenjük, tetejét ízlés szerint megszórhatjuk. Kb. 15 perc alatt szép pirosas barnára sütjük. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |