| Vadmáj pástétom receptHozzávalók: Fél kg máj(őz, nyúl, fácán, vadkacsa, vadliba, disznó, szarvas, de végeredményben jó bármilyen máj) Őrölt feketebors, -kömény,- majoranna, -szerecsendió só, borókabogyó pirospaprika 20dkg fehérszalonna negyed fej vöröshagyma egy kb. 10*20cm-es füstölt bőr puhára főzve! olaj(én ált, olívaolajat használok, de mangalica zsírral is próbáltam, az is ugyanolyan jó volt) Elkészítés: A májat kétféleképp tehetjük fel főni. Az első, hogy valamilyen húsleves levében főzzük úgy kb.20 percet egyben. A második, hogy megfőzzük a füstölt bőrt egy fej vöröshagyma, 5-10szem tört borókabogyó-feketebors társaságában és ennek levében főzzük meg a felszeletelt májat(ezt én inkább a csülkös vadak, borjú disznó esetén szoktam csinálni). Miután megfőtt a máj, tegyük ki hülni. A szalonnát kockázzuk fel, majd pirítsuk üvegesre(de ne süssük ki teljesen!!!). Tegyük mellé a felaprított vöröshagymát, dinszteljük össze. Mikor ez megvan, akkor zsírral együtt öntsük egy tálba. Tegyük rá a májat, az apróra darabolt főtt bőrkét, módjával fűszerezzük(a fűszereket őröljük porrá, mert a pástétom úgy jó, ha szinte teljesen homogén) és villával törjük, keverjük jól össze az egészet. Közben kóstolgassuk és ha kell valami még bele, akkor fűszerezzük. Akkor jó, ha minden kellemes kiérződik, mert egy kis állás után intenzívebbek lesznek az ízek. Mikor ez megvan,akkor turmixgéppel kezdjük el pépesíteni, de közben finoman adagoljuk hozzá az olajat (zsírt). Akkor jó az állaga, ha nem csomós, két ujjunk között dörzsölve csak enyhén szemcsés, és kicsit lágy-majdnem sűrű krém-, mert állás közben a száraz máj még sok zsiradékot vesz fel . Ha ez is megvan, akkor tegyük egy lezárható edénybe és min. egy napot hagyjuk állni hűvös helyen, vagy hűtőben. Kínálás előtt vegyük elő, mert szobahőmérsékleten a legjobb az állaga és az íze is. Friss pirítóssal, friss paprikával, -paradicsommal, esetleg főtt tojással kínáljuk, de tehetünk mellé alma- és körte szeleteket is. Tanácsok: (Tipp: a disznó májához több borsot és pirospaprikát, az őz- és szarvasmájhoz több majoránnát és köményt, esetleg egy csipet bazsalikomot és rozmaringot is keverhetünk, az apróvad májához több borókabogyót, szerecsendiót és esetleg egy pici fokhagymát is tehetünk, mivel ezek májának íze is eltérő. Érdemes egy csipet csípős paprikát is tenni hozzá,csak javít az ízén, de ezt tényleg finoman használjuk! Ezért írtam, hogy képlékeny a recept, mert tényleg csak a szánk íze és a fokozatos fűszerezés a lényeg az elkészítés közben.) Jó étvágyat hozzá! A receptet beküldte: almeno Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |