| Toroskáposzta -savanyú káposztából- receptHúsételek Hozzávalók: 80 dg kocsonyahús 10 dg füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál piros paprika 1 kg savanyú káposzta 30 dg füstölt oldalas (nem feltétlenül) 2 dl tejföl 1 kiskanál (púposan) liszt Ha meg disznóöléskor készül, leeső húsdarabok, májdarabok Só Ízlés szerint Elkészítés: Savanyú káposztából Toroskáposzta Régi magyar étel a toros káposzta, többnyire disznóöléskor főzik. 80 dkg kocsonyahúst (fejet, farkot, lábat) vásárolunk hozzá, de kérjük meg a hentest, hogy bárddal vágja darabokra. Otthon aztán alaposan megtisztítjuk, meleg vízzel alaposan ledörzsöljük. 10 dkg füstölt szalonnát vékony szeletekre vágunk, az egyik oldalukat becakkozzuk, és ropogósra sütve, a pörcöt kiszedjük, félretesz-szük. Egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát a szalonnazsíron megpirí-tunk, a húsdarabokat átsütjük rajta, majd evőkanálnyi pirospaprikával megszór-juk, és egy kiló kinyomkodott – ha kell átmosott – savanyú káposztát adunk hoz-zá. Egy kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a hús puha nem lesz. (Főzhetünk bele még 30 dkg ugyan-csak feldarabolt oldalast is.) Végül két deci tejfölt egy púpozott kiskanál liszttel simára keverünk, és ezzel sűrítjük be a toros káposztát. A tálon a tetejére a szalonnapörc kerül. (Faluhelyen disznóöléskor a vágás során leeső hús- meg májdarabkák is a toroskáposztába kerülnek.) Minél többször melegítjük fel, annál jobb. Tanácsok: Az elkészítési idő attól függ, mennyi idő alatt puhul meg a hús. Kalória tartalma, az bizony van, zsírtartalma is, szénhidrát viszont kevés. Ugyanakkor nagyon finom tud lenni, elrontani sem lehet, csak egy módon, ha nem puha a hús benne. A receptet beküldte: naftalin358 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |