| Sonkás hajtovány receptTésztafélék Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt 3,5 dl langyos tej fél csomag (2,5 dkg) élesztő 5 evőkanál étolaj 1 kiskanál cukor 2 kiskanál só. A töltelékhez: 25 dkg kemény reszelhető sajt 25 dkg apró kockákra vágott sonka 5 dkg puha vaj. A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve szezámmag napraforgómag tökmag reszelt sajt... Elkészítés: A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.) A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal, aztán sonkakockákkal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tanácsok: Isteni! A receptet beküldte: Haley Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |