| Sertéscomb burgnyalepénnyel receptHúsételek Hozzávalók: 1-1, 5 kg sertéscomb egészben 5 dkg füstölt szalonna 3 sárgarépa 3 petrezselyemgyökér 1 kisebb zellergumó 1 közepes hagyma 2-3 gerezd fokhagyma 6-8 dl húsleves 2 dl száraz fehérbor 10 dkg sűrített paradicsom 2 dl tejszín 1-2 babérlevél 1 kávéskanál szárított kaukkfű 1 ágacska rozmaring só frissen őrölt bors kristálycukor a burgonyalepényhez: 30 dkg főtt, tört burgonya 50 dkg liszt és amennyit még felvesz a tészta 2 dl tej 2, 5 dkg friss élesztő 1 tojás 1 evőkanál zsír 1 kávéskanál cukor 1 csapott evőkanál só a díszítéshez: zöld fűszerek Elkészítés: A húst egészben hagyva sózzuk, borsozzuk, és egy mélyebb, fedeles edénybe tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük és a hús mellé szórjuk. Hozzáadjuk a szalonna-darabot, a fűszereket, felöntjük a borral, a hús-levessel, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, közepes lángon forrásig főzzük, majd kis lángon hosszasan pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. (A párolás során szükség esetén adjunk még hozzá levest vagy vizet.) A puhára párolt húst, a szalonnát, a babérlevelet és a rozmaringágat kivesszük az edényből. (A húst melegen tartjuk.) A zöldségekhez adjuk a sűrített paradicsomot, ízlés szerint cukrot szórunk bele, összefőzzük, majd turmixoljuk. A mártáshoz adjuk a tejszínt, és beforraljuk. A burgonyalepényhez a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A burgonyához adjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót és a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 38 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tészta méretének megfelelő nagyságú tepsit kizsírozunk, megszórjuk liszttel és belefektetjük a tésztát. 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük a lepényt. 15 perc pihentetés után háromszögekre vágjuk. A húst felszeleteljük, a mártással és a burgonya-lepénnyel tálaljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |