| Savanyú káposztás babgulyás bográcsban2 receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéshús (sonka, oldalas, csülök, tarja vegyesen), 50 dkg száraz vagy fejtett bab, 50 dkg savanyú káposzta (lehet konzerv is), 25 dkg füstölt házi kolbász, 2 db. babérlevél, 3 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi csemege paprikakrém, 1 evőkanálnyi csípős paprikakrém, 1 evőkanálnyi fűszerpaprika, 2 liter csontleves (lehet erőleves kockából is), 2 csokor friss kapor. A galuskához: liszt, csipetnyi só, víz. Elkészítés: Előző este ha száraz babot használunk, akkor a babot és a húsokat hideg vízbe beáztatjuk. A főzés előtt a húsokat felkockázzuk, a száraz babot leszűrjük. A bográcsba 3 liternyi hideg vizet teszünk, s ebben feltesszük főni a babot és a húsokat. A lébe beletesszük a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet, és a 2 liternyi csontlevet (amit készíthetünk leveskockából is). Meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint hozzáadjuk a paprikakrémeket (ha lehet, akkor a csípősből is teszünk hozzá, de gyermekek esetében jobb, ha csak a tálaláskor kínáljuk). Ha félig megfőtt az étel hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és az apróra vágott kaprot, aminek egy részét a tálaláshoz félre tesszük. Közben elkészítjük a galuskát és beleszaggathatunk a fövő ételbe. Csak a legvégén adjuk hozzá a savanyú káposztát,mert jó ha egy kicsit roppanós (ress) marad. Most teljesen készre főzzük. Van aki tejfölös habarással is dúsítja az ételt, de ez ízlés kérdése. Tálaláskor megszórjuk vágott kaporra és kínáljuk friss fehér kenyérrel. Jófajta vörösbor illik hozzá. Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |