| Ropogós csülök zöldségbőségben kínálva receptHúsételek Hozzávalók: 2 kg csülök, 1 evőkanál só, 1 kiskanál feketebors, 1 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej lilahagyma, 2 db sárgarépa, 1 db zellerszár, 1 mokkáskanál őrölt bors, ízlés szerint pirospaprika, 1 evőkanál majoránna, 1 csokor petrezselyem zöld, 4 evőkanál étolaj. Köret: 30 dkg brokkoli, 30 dkg karfiol, 25 dkg gomba, 15 dkg gyöngyhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 csapott evőkanál só. Elkészítés: A csülköt jól megmosom, ha maradt rajta néhány szőrszál, azokat gázlánggal leperzselem, s lekaparom. Megfelelő nagyságú fazékba teszem, és annyi vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi. Megsózom, az egész borsot, a meghámozott, egészben hagyott hagymát, a babérlevelet és a fokhagymát melléteszem. Nagy lángon fölforralom, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzöm. Ezután a csülköt a levéből kiveszem, és egy nagy tepsibe fektetem. A zeller szárát, a lilahagymákat és egy-két kisebb sárgarépát felkarikázva szépen elrendezek körülötte, majd az egészet megszórom a pirospaprikával, a majoránnával, sóval, borssal és a fölaprított petrezselyemmel. Az olajat ráöntöm, és a sütőben közepes lángon kb. 1 órán keresztül sütöm, míg a csülök bőre ropogósra sül. Többször megforgatom közben, nehogy megégjen. Akkor jó, ha a hús megpirult, és a zöldségek szétfőttek. Ezután a húst kiveszem, a zöldségeket pürévé töröm, és kevés pecsenyelével összekeverem. Köret A hús sütése alatt a körethez a brokkolit, karfiolt, gombát megtisztítom, darabolom - karikákra, illetve cikkekre vágom –, a gyöngyhagymát viszont egészben hagyom, és serpenyőben kevés olajon puhára párolom a zöldségeket; ez legfeljebb negyedóra. A köretet tálaláskor a csülök mellé teszem, a maradék pecsenyelével meglocsolom, és petrezselyemmel vagy friss fűszernövénnyel díszítem. A receptet beküldte: CILUSKA Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |