| Csülök mézzel receptEgytálételek Hozzávalók: 1 db bőrös sertéscsülök (hátsó) 4-5 db babérlevél 2 fej vöröshagyma 6-7 nagy gerezd fokhagyma 1 mokkás kanál majoránna 1 késhegynyi őrölt bors 2-3 mokkás kanál só 1 evőkanál őrölt paprika 1-2 húsleves kocka vagy 2-3 mokkás kanál vegeta 2 evőkanál méz 1 evőkanál mustár krumpli Elkészítés: A csülköt a babérlevéllel, a megtisztított vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, a majoránnával 1/2 evőkanál paprikával, a leveskockákkal és 1-2 mokkás kanál sóval kuktában puhára főzzük. Kicsontozzuk és kis darabokra vágjuk. Elkészítjük a mézes mártást:1 evőkanál mustárt, a paprika másik felét, 2 evőkanál mézzel, az őrölt borssal és 1 mokkás kanál sóval összekeverünk. Beletesszük egy nagy( és lehetőleg magas falú)lefedhető jénai edénybe vagy római tálba és beleforgatjuk a csülökhúst. Annyi nyers krumplit pucolunk és kb 2 x 2 cm-es kockákra vágunk, amennyi elfér a hús körül úgy, hogy az edény tele legyen, de amikor forrni kezd, de fröccsenjen ki a leve a sütőbe. Felöntjük a csülök főzőlevével, hogy teljesen ellepje és lefedve, kb. másfél órára betesszük a 200 fokos sütőbe. Az utolsó 20-25 percben levesszük a fedőt. Tanácsok: Első alkalommal, amikor készítettem, nem tettem bele a két evőkanál mézet, mert attól tartottam, hogy nagyon édes lesz, de nem volt igazán ízletes. Azután már mindig hozzá adtam a legalább 2 kanál mézet és a mustárból is többet teszek hozzá. Soha nem érezzük édesnek. Előfordul hogy utánna kell sózni, mert a krumpli elveszi a só ízét. A barátaink gyakran elvitték a maradékot. Mivel az edényt mindig teljesen tele rakom, mert nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, a sütő aljára teszek egy réteg alufóliát, hogy amikor forr, ne a sütőbe égjen bele ami kifröccsen az edényből. Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: nebula Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |