| Rizottó csirkével és gombával receptHúsételek Hozzávalók: 1 csirkemellfilé 30 dkg rizs (rizottónak való, pl. arborio) 15-20 dkg gomba 1 liter zöldség vagy hús alaplé 2 fej hagyma 3 gerezd fokhagyma 5 dkg vaj parmezán vagy grano padano sajt (lehetőleg nem reszelt) 2 dl száraz fehérbor vagy száraz vermut bazsalikom kakukkfű bors só Elkészítés: 1 fej hagymát apróra vágok, forró olívaolajon üvegesre párolom, majd ráteszem a kockára vágott csirkehúst, sózom, borsozom. Amikor már puha a csirke, hozzáteszem a cikkekre vágott gombát, fűszerezem pl. kakukkfűvel (opiconális), bazsalikommal, és zsírjára sütés után félreteszem. Eközben (bocsánatos bűn) 2 leveskockából elkészítem az alaplevet is. A másik hagymát és a fokhagymát apóra vágom, olajon megdinsztelem, majd a rizst is beleteszem, fehéredésig pírítom nagy lángon, majd mérsékelve a tüzet hozzáöntöm az alkoholt. Ennek elpárolgása után elkezdem adagolni merőkanalanként a levet. Közben állandóan keverem. Ha felszívta a folydékot a rizs, jöhet a következő adag lé. Akkor jó, ha a rizs nem kemény, nem is szétázott, olyan krémes állagú. Ekkor hozzákeverem a gombás csirkét és a vajat. Kicsit pihentetem, és azonnal tálalom. A sajtot bele lehet keverni a kész rizottóba, de a tetejére szórva jobb A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |