| Párolt rizs a lehető legegyszerűbben receptKöretek Hozzávalók: 2,5 dl rizs (A vagy B) 5 dl víz só 1-2 ek. olaj ízlés szerint egyéb fűszerek, petrezselyemzöld Elkészítés: Egy kisebb, fedeles láboskában megforrósítom az olajat, egyszerre beleöntöm a rizst (ha előtte megmosom, alaposan le is csepegtetem, sőt, néhány órán át hagyom a szűrőben száradni, hogy ne ragadjon le, amikor a forró olajra öntöm.) Addig kevergetem, amíg kicsit kifehéredik, és finom illatos nem lesz, majd ráöntöm a hideg vizet, sózom (itt lehet beletenni minden egyéb fűszert ízlés szerit: zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő, vagy leveskocka, meghámozott egész vöröshagyma, stb.). Kis lángon - nem lefedve! - kevergetés nélkül addig párolom, amíg a víz el nem tűnik a felszínéről, akkor azonnal szorosan lefedem, és leveszem a tűzhelyről. 20-30 perc múlva kész a nem mászkos, nem nyálkás, nem kozmás, de puha, pergő rizs. Tanácsok: Minden fajta rizs különböző mennyiséget vesz fel vízből, a B töröttebb, ezért kevesebb víz is elég lehet, mint az A típushoz, az extrább rizsek csomagolsán azonban általában van recept is, érdemes a vízmennyiséget onnan ellesni. Nekem tényleg a fenti módszer tűnik a legegyszerűbbnek, és legbiztosabbnak: a hagyományos végig lefedve párolásnál sokszor nem vettem észre, mikor kell levennem a tűzről a lábost, és odakozmált a rizs alja. Javaslom az inkább kisebb átmérőjű éa magasabb lábos használatát, a szélesebb lábosban a nagyobb párolgási felület miatt lehet, hogy valamivel több vízre van szükség. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |