Tutireceptek.hu fejléc

Párolt rizs a lehető legegyszerűbben recept

Kategória:
 Köretek

Hozzávalók:
2,5 dl rizs (A vagy B)
5 dl víz

1-2 ek. olaj
ízlés szerint egyéb fűszerek, petrezselyemzöld

Elkészítés:
Egy kisebb, fedeles láboskában megforrósítom az olajat, egyszerre beleöntöm a rizst (ha előtte megmosom, alaposan le is csepegtetem, sőt, néhány órán át hagyom a szűrőben száradni, hogy ne ragadjon le, amikor a forró olajra öntöm.) Addig kevergetem, amíg kicsit kifehéredik, és finom illatos nem lesz, majd ráöntöm a hideg vizet, sózom (itt lehet beletenni minden egyéb fűszert ízlés szerit: zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő, vagy leveskocka, meghámozott egész vöröshagyma, stb.).
Kis lángon - nem lefedve! - kevergetés nélkül addig párolom, amíg a víz el nem tűnik a felszínéről, akkor azonnal szorosan lefedem, és leveszem a tűzhelyről. 20-30 perc múlva kész a nem mászkos, nem nyálkás, nem kozmás, de puha, pergő rizs.

Tanácsok:
Minden fajta rizs különböző mennyiséget vesz fel vízből, a B töröttebb, ezért kevesebb víz is elég lehet, mint az A típushoz, az extrább rizsek csomagolsán azonban általában van recept is, érdemes a vízmennyiséget onnan ellesni.

Nekem tényleg a fenti módszer tűnik a legegyszerűbbnek, és legbiztosabbnak: a hagyományos végig lefedve párolásnál sokszor nem vettem észre, mikor kell levennem a tűzről a lábost, és odakozmált a rizs alja.

Javaslom az inkább kisebb átmérőjű éa magasabb lábos használatát, a szélesebb lábosban a nagyobb párolgási felület miatt lehet, hogy valamivel több vízre van szükség.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Párolt zöldségsaláta » Párolt lilakáposzta » Párolt gomba » Párolt ördöghal
» Tejfölben párolt tojás » Párolt vörös káposzta » Párolt felső combfilé » Pároltkáposzta máskép
» Almás párolt lilakáposzta » Párolt savanyúkáposzta. » Tejben párolt hal » Párolt vadkacsa
» Párolt-sült oldalas » Kefirben párolt ponty » Tavaszi párolt csirkemell » Sörben párolt csirkemell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.