Tutireceptek.hu fejléc

Párolt marha birsalmás rizzsel recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1 kg marhahús (pecsenyehús, javasolt: bélszín vagy hátszín)
3 közepes fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 db fehérrépa (gyökér)
4 cl birspálinka
3 dkg (2 evőkanál) liszt
1 dkg (1 kávéskanál) só
0, 5 dkg (késhegynyi) őrölt kömény
0, 5 dkg (késhegynyi) kakukkfű
2 dl olaj
0, 5 dl barnamártás
víz
A körethez:
1 db birsalma
30 dkg rizs
1, 5 dkg (1 evőkanál) cukor
0, 5 dkg (késhegynyi) őrölt kakukkfű
0, 5 dkg ételízesítő

Elkészítés:
A húst 1, 5 cm (ujjnyi) szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, valamint liszttel. Egy serpenyőben kevés olajon (kb. 1 dl) a szeletek minden oldalát elősütjük (barnás kérget sütünk rá). Az így elősütött szeleteket kivesszük a serpenyőből, és egy tálra rakjuk.

Megtisztítjuk a zöldségeket: a hagymát, a sárgarépát és a gyökeret, majd karikára vágjuk. A serpenyőbe további olajat teszünk (kb. 1 dl), és a zöldségeket kicsit lepirítjuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük a barnamártással. Lefedve puhára pároljuk (ha szükséges, további vizet adunk hozzá a párolás ideje alatt).

Amikor a párolás már majdnem kész, hozzáöntjük a birspálinkát, majd a tűzről lehúzva elkeverjük a pálinkát a szószban. Az elkészült húst a szósszal tálra rakjuk.

Közben a körethez a birsalmát meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőbe kb. 1, 5 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a felkockázott birset és a cukrot, amiben puhára főzzük. Ha megfőtt, kakukkfűvel megszórjuk, és megvárjuk, hogy kicsit lepiruljon. A serpenyőből egy tálba öntjük.
A rizst fűszeres vízben puhára főzzük, és leszűrjük a vizet. A megfőtt rizst a birses szószhoz öntjük, és összekeverjük.

A húst és a köretet tálalhatjuk külön tálon.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Borban párolt csirke » Párolt zöldségsaláta » Vadas marhatokány » Tejfölben párolt hagyma
» Mustban párolt karaj. » Vadas marha » Kapros párolt zöldborsó » Főtt marhahús zöldkörettel
» Párolt alma (Update1) » Tejben párolt hal » Szegedi marhagulyás » Fűszeres marhafelsál
» Marhatokány burgundi módra » Rizzsel töltött póréhagyma » Marha Sztroganoff módra » Párolt tengeri hal.


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.