| Párolt marha birsalmás rizzsel receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg marhahús (pecsenyehús, javasolt: bélszín vagy hátszín) 3 közepes fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 1 db fehérrépa (gyökér) 4 cl birspálinka 3 dkg (2 evőkanál) liszt 1 dkg (1 kávéskanál) só 0, 5 dkg (késhegynyi) őrölt kömény 0, 5 dkg (késhegynyi) kakukkfű 2 dl olaj 0, 5 dl barnamártás víz A körethez: 1 db birsalma 30 dkg rizs 1, 5 dkg (1 evőkanál) cukor 0, 5 dkg (késhegynyi) őrölt kakukkfű 0, 5 dkg ételízesítő Elkészítés: A húst 1, 5 cm (ujjnyi) szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, valamint liszttel. Egy serpenyőben kevés olajon (kb. 1 dl) a szeletek minden oldalát elősütjük (barnás kérget sütünk rá). Az így elősütött szeleteket kivesszük a serpenyőből, és egy tálra rakjuk. Megtisztítjuk a zöldségeket: a hagymát, a sárgarépát és a gyökeret, majd karikára vágjuk. A serpenyőbe további olajat teszünk (kb. 1 dl), és a zöldségeket kicsit lepirítjuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük a barnamártással. Lefedve puhára pároljuk (ha szükséges, további vizet adunk hozzá a párolás ideje alatt). Amikor a párolás már majdnem kész, hozzáöntjük a birspálinkát, majd a tűzről lehúzva elkeverjük a pálinkát a szószban. Az elkészült húst a szósszal tálra rakjuk. Közben a körethez a birsalmát meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőbe kb. 1, 5 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a felkockázott birset és a cukrot, amiben puhára főzzük. Ha megfőtt, kakukkfűvel megszórjuk, és megvárjuk, hogy kicsit lepiruljon. A serpenyőből egy tálba öntjük. A rizst fűszeres vízben puhára főzzük, és leszűrjük a vizet. A megfőtt rizst a birses szószhoz öntjük, és összekeverjük. A húst és a köretet tálalhatjuk külön tálon. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |