| Marhatokány burgundi módra receptHúsételek Hozzávalók: 1 kiló marhalapocka só és frissen őrölt bors 15 deka szalonna 4+2+2 evőkanál olaj 1 kis doboznyi sűrített paradicsom 1/2 üvegnyi ecetes gyöngyhagyma (kb. 10 deka) 25 deka gomba A páchoz: 1/2 marhahúsleves-kocka 1 üveg száraz vörösbor (pl. kékfrankos) 1/2 deci brandy 1 fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 2 közepes nagyságú, vastag sárgarépa 1 csokor friss petrezselyem 1 nagy maréknyi friss kakukkfű 4-5 ág friss rozmaring 8 szem feketebors 2 babérlevél a tálaláshoz másfél deci tejföl és ugyanannyi tejszín keveréke Elkészítés: A húst 3 centis kockákra vágom, félreteszem. Elkészítem a pácot. Ehhez felforralok 5 deci vizet, feloldom benne a leveskockát. A vöröshagymát elnegyedelem, a fokhagyma-gerezdeket vékonyra szeletelem. A répát kb. 3 centis darabokra aprítom. A kocka-húslevest átöntöm egy nagy keverőtálba, hozzácsurgatom a bort és a brandy-t, aztán belekeverem az előkészített vöröshagymát, fokhagymát meg sárgarépát. A friss fűszernövényeket is beledobom a pácba, majd beleszórom a feketeborsot és a babérlevelet. Utána beleforgatom a húskockákat, majd a tálat folpackozva beteszem 1 napra a hűtőbe. Ezalatt a vörösboros pác jól átjárja a hús rostjait, amitől az étel omlós lesz. Másnap bekapcsolom a sütőt 140 C-ra (gázsütőn 1-es és a 2-es fokozat közt). A pácban érlelt húskockákat és zöldségkeveréket leszűrőm, papírtörlőn alaposan megszárítom, majd enyhén megsózva és megborsozva félreteszem. A szalonnát vékony csíkokra vágom, aztán előveszek egy 30 centi átmérőjű, kb. 6 centi mélységű lábost, ami sütőben is használható, azaz nincs műanyagból a füle. A lábosba teszek 4 evőkanálnyi olajat, beleteszem a szalonnacsíkokat, és kevergetve kiolvasztom belőlük a zsiradékukat. Amikor aranybarnára váltak, szűrőlapáttal kiszedem mindet egy papírtörlővel bélelt tálra, és a lábos alatt erősre tekerem a lángot. Két részletben, kevergetve átpirítom benne a húskockákat, majd miután mindegyik megkapta a védőkérget - ez ahhoz kell, hogy a belül még nyers húsból a lassú sütés közben ne szivároghasson ki az értékes lé -, félreteszem őket. Az edényben maradt zsiradékon néhány perc alatt átpirítom a leszűrt, lecsöpögtetett hagyma - fokhagyma - sárgarépa együttest. Hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a szalonnapörcöket, az elősütött húskockákat, és beleöntöm a lábosba a leszűrt páclevet. Az egészet megsózom, megborsozom, és felforralom. Alufóliát borítok rá, majd beteszem a forró sütőbe. Itt 3 lassú órán át hagyom, hogy kényelmesen összefőjön, és közben óránként átkeverem. A harmadik óra kezdete körül vékony szeletekre vágom a gombát, leszűröm az ecetes lében eltett gyöngyhagymát, Ezt követően egy közepes méretű serpenyőbe teszek 2 evőkanál olajat, és kevés víz kíséretében puhára párolom a hagymát. Ha ez megtörtént, erősítek a tűzön, elforralom a levet, és megint teszek a serpenyőbe 2 evőkanál olajat. Beleszórom a gombaszeleteket, sózom, borsozom, és kb. 10 perc alatt, kevergetve összepárolom a gyöngyhagymával. Amikor letelt a 3 óra, kiemelem a hússal teli edényt, és ráteszem a tűzhelyre. Belekeverem a gyöngyhagymás gombát, aztán a sűrű szaftú ételt mérsékelt tűzőn összeforralom. Tanácsok: Hosszú, hideg, téli estékre kiváló főzőprogram. :) A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |