| Pacalpörkölt kuktában receptHúsételek Hozzávalók: 2 kg tisztított marhapacal, 40 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2 fakanál disznózsír, vagy ízlés szerinti más zsiradék, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1-1 kiskanál csípős őrölt paprika, frissen őrölt kömény, morzsolt majoránna, őrölt fekete bors. Aki szereti: 1 db cseresznyepaprika ízlés szerint. Elkészítés: A tisztított pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben átmossuk, majd kuktába tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lezárva puhára főzzük kb 2 óra alatt. (Normál edényben kb 4 óra). Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a vöröshagymát és a paprikával együtt apróra vágjuk. A kuktából, kivéve a főtt pacalt ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk. A disznózsírt egy nagyobb lábasban felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a köményt, belerakjuk a vöröshagymát és a zöldpaprikát, majd meghintve sóval üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük 2 dl lével a pacal főzőlevéből. Hozzáadjuk a pacalt, a zúzott fokhagymát, megszórjuk sóval, majoránnával, és aki szereti beleteszi a cseresznyepaprikát is. Lassú tűzön főzzük. Akkor jó, ha a leve besűrűsödik. Főzés közben kevergetjük, mert különben leégne. Ha szükséges öntünk hozzá a pacal főzőlevéből. Ha a pacal megpuhult, ízlés szerinti mennyiségű őrölt fekete borssal is megszórjuk. Petrezselymes burgonyával, friss házikenyérrel és idény szerinti valamint savanyúsággal kínáljuk Tanácsok: Ez a mennyiség 10 főre elegendő. Elkészítési idő: 240 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |