| Pacalpörkölt (amc recept) receptEgytálételek Hozzávalók: 4 személyre: 60 dkg marhapacal 2 nagy fej vöröshagyma 2 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy 3 evõkanál konzerv lecsó) 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál piros fûszerpaprika 2 szál zellerzöld 2 evõkanál ecet, 1 teáskanál liszt só, bors Elkészítés: A pacalt többször váltott vízben gondosan megmossuk, majd az AMC-kombitálba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. A vízbe beleöntjük az ecetet, és 1 órán keresztül áztatjuk. Ezután az ecetes vizet leöntjük, a pacalt leöblítjük. Közben a 20 cm átmérõjû AMC-fazékban vizet forralunk, amelybe beledobjuk a pacalt. Az újraforrástól számított 10 percig fõzzük, majd leszûrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Ezután fogunk hozzá a tulajdonképpeni ételkészítéshez. Az elõfõzött pacalt vékony, hosszú csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprózzuk. A megmosott zöldpaprikát, paradicsomot és zellerzöldet finomra vágjuk. A 20 cm átmérõjû AMC-fazekat a pároláshoz elõmelegítjük, és beletesszük a hagymát. Kevergetve üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet. Egy-két percig tovább kevergetjük, ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott pacalt, és még egy percig tovább pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, megsózzuk és jól összekeverjük, majd gyorsan befedjük. A hõforrást a minimumra csökkentjük, és legalább 70 percig pároljuk, de közben egyszer sem vesszük le a fedõt! Ezután megnézhetjük, megpuhult-e a pacal. Ha igen, liszttel elkevert fél dl vízzel besûrítjük, és folytonosan kevergetve jól kiforraljuk. Köret- és italajánlat: sós burgonyával, salátával és könnyû vörösborral a legfinomabb. (Aki szereti a csípõs ízeket, cseresznyepaprikával vagy csípõspaprika-krémmel is fûszerezheti.) kcal/kJ 111/464 fehérje/zsír 11 g/5 g szénhidrát 4 g A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |