| Mini savarinok eperrel receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 15 g élesztő, 5 evőkanál langyos tej, 250 g liszt 5 dkg puha vaj vagy margarin, 1 kiskanál cukor, 1 csipet só, 3 db tojás. Szirup: 2,5 dl víz, 85 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, Krém: 2,5 dl tej, 2 db tojássárgája, 25 g cukor, 5 dkg liszt, 2 dkg vaj, 4 cl rum. 20 dkg apró földieper. Elkészítés: A tésztához a cukrot elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük és megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztőt, a 2 db tojássárgáját, a vajat és a sót, és elektromos tésztadagasztóval jól kidolgozzuk. Tiszta ruhával letakarjuk és 20 percig kelesztjük. A tésztát még egyszer jól átkeverjük. A kisméretű (ø 8 cm) savarinformákat olvasztott vajjal kikenjük és 2/3-ig töltjük a tésztával. 15 percig kelesztjük, majd 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot. A vizet, a cukrot és a vaníliás cukrot addig főzzük, míg a cukor el nem olvad. A savarinokat kiborítjuk a formából és még melegen belemártjuk a forró cukorszirupba. A krémhez a tejet felforraljuk. A tojássárgáját, a cukrot, a lisztet és a vajat krémesre keverjük. Apránként hozzákeverjük a forró tejet. Visszaöntjük a fazékba és kb. 1 percig állandó keverés mellett tovább főzzük. Kissé lehűtjük, majd a rummal ízesítjük. A savarinokat tányérra rendezzük és a kihűlt krémmel megtöltjük. A megmosott felezett epreket elrendezzük a krém tetején. Tanácsok: Tipp! Mentalevéllel díszíthetjük. A receptet beküldte: badonyimariaeva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |