Tutireceptek.hu fejléc

Mini fonott kalácsok recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
A kalácsokhoz:
3/4 bögre tej (langyos)
1 csomag száraz élesztő
1/4 bögre cukor
2 db tojás
1 db tojás sárgája
1/4 bögre növényi olaj
3,25 bögre liszt
1/2 teáskanál só
A kenéshez:
1 db tojás sárgája
2 evőkanál tej
A tetejükre:
szezámmag vagy mák
(1 bögre=3 dl)

Elkészítés:
1. Egy edényben, vagy egy dagasztókarral felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll, majd egy kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, és másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony rudakat nyújtunk. Az egyik tésztarudat keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) rúd végeit keresztben a felül lévő rúdra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz.

3. A tésztavégeket aláhajtjuk, majd a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen. A tepsit frissen tartó fóliával lefedjük és a kalácsokat körülbelül további 45 percig pihentetjük.

4. A sütőt 180°C fokra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás és a tej keverékével megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tanácsok:
A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150°C fokos sütőben jól felmelegíthetők.

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: Miss Angel


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kreatív kalácsok » Fonott kalács » Fonott, töltött kalács » Túrós fonott süti
» Különleges fonott kalács » Csokis-diós fonott kalács » Foszlós Kalácsok » Kakaós fonottkalács
» Fonott pulyka » Kakaós fonott » Fonott kalács (Update 1) » Fahéjas fonott kalács
» Sonkás fonott kalács » Fonott kalács(Kata-féle) » Tejes zsemle » Biokenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.