| Mini fonott kalácsok receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: A kalácsokhoz: 3/4 bögre tej (langyos) 1 csomag száraz élesztő 1/4 bögre cukor 2 db tojás 1 db tojás sárgája 1/4 bögre növényi olaj 3,25 bögre liszt 1/2 teáskanál só A kenéshez: 1 db tojás sárgája 2 evőkanál tej A tetejükre: szezámmag vagy mák (1 bögre=3 dl) Elkészítés: 1. Egy edényben, vagy egy dagasztókarral felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll, majd egy kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissen tartó fóliával lefedjük, és másfél óra alatt a duplájára kelesztjük. 2. A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony rudakat nyújtunk. Az egyik tésztarudat keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) rúd végeit keresztben a felül lévő rúdra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz. 3. A tésztavégeket aláhajtjuk, majd a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen. A tepsit frissen tartó fóliával lefedjük és a kalácsokat körülbelül további 45 percig pihentetjük. 4. A sütőt 180°C fokra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás és a tej keverékével megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tanácsok: A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150°C fokos sütőben jól felmelegíthetők. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |