| Csokis-diós fonott kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: Töltelék 5 dkg darált dió 5 dkg kristálycukor 15 dkg csokiszirup 3 dkg étcsokoládé Tészta: 2 tojás 3 dl tej 7,5 dkg vaj vagy sütőmargarin 3/4 tk. só 5 dkg cukor 54 dkg liszt 1 cs. szárított élesztő 1 tojás a kenéshez 1 ek. cukor a kenéshez Elkészítés: A megadott sorrendben bekészíteni a kenyérsütőbe, bekapcsolni tészta programra, (vagy a hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát gyúrni). Amikor megkelt, gyúródeszkára borítom, 6 db cipót formálok és kis pihentetés után, 5-10 perc elteltével egyenként kinyújtom kb. 10 cm széles és 30-40 cm hosszúságú lapokra. Ezeket megöntözöm a csokisziruppal és, hogy ne folyjon ki, ezért megszórom a dió és cukor keverékével és a reszelt étcsokival. Ezután feltekerem (mint a kakaós csigát), a széleit összenyomkodom. Három-három rúdból két kalácsot fonok. Letakarva kb. 10-15 percig hagyom kelni. A kalácsok tetejét a felvert tojás és cukor keverékével megkenem. 180-200 °C meleg sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütöm. Csokiszirup: Csokiöntet házilag: Egy porcelán tálban csomómentesre kikeverek 6 ek. holland kakaóport, 6 ek. kakaóport, 6 ek. kristálycukrot (vagy édesítőszert), 6 ek. instant tejport kevés (kb. 1-2 kanál) meleg vízzel, hogy kissé folyékony szirupot kapjak. Ezt „micro-sütőben” 1 percig olvasztó fokozaton melegítem. Amikor megmelegedett, akkor 1 tk. teavajjal vagy sütőmargarinnal és kevés tejjel, vagy tejszínnel kikeverem öntet állagúra. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |