| Mákos-narancsos zserbó receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 60 dkg finomliszt csipetnyi só 30 dkg Rama 1,5 dkg élesztő 0,75 dl tej (kb) késhegynyi szódabikarbóna 2 db tojás 8 dkg kristálycukor A tepsi kikenéséhez Rama finomliszt A töltelékhez 50 dkg jóféle sárgabaracklekvár 45 dkg darált mák 5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ) 1 db narancs reszelt héja 50 dkg jóféle narancslekvár A mázhoz 15 dkg kristálycukor 5 evőkanál víz 3 evőkanál keserű kakaópor 10 dkg Rama Elkészítés: A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk. Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk. Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk. A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik. Tanácsok: Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |