| Lencsés muszaka receptEgytálételek Zöldséges ételek Vegetáriánus ételek Reform ételek Hozzávalók: - 150 g lencse - 1 nagy padlizsán(felszeleteéve) - 4-5 ek. olaj - 1 vöröhagyma(apróra vágva) - 1 fokhagymagerezd(törve) - 1 sárgarépa(felkockázva) - 4 szál zellerzöldje - 1-2 kk. fűszerkeverék - 400 g paradicsomkonzerv - 2 kk sötét szója szósz(világosból duplája) - fekete bors - 2 burgonya(főtt, felkarikázva) - 2 felkarikázott paradicsom Mártáshoz: - 60 g vaj - 4 ek. rizsliszt(helyettesíthető bármely más liszttel) - 420 ml tej - 1 tojás(egész) - 60 g reszelt sajt - 1 kk. őrölt szerecsendió Elkészítés: Lencsét puhára főzzük, majd leszűrjük. olajon megsütjük a padilszán karikákat és lecsöpögtetjük őket. Lencse levében fedő alatt puhár főzzük a répát, a vöröhagymát, a fokhagymát és a zellerzöldjét. Ebbe öntjük bele a lencsét, a paradicsomkönzervet, a fűszerkeveréket és lassú tűzön 3-4 percig pároljuk az egészet. Ízesítjük borssal, szójaszósszal. A keverékből el rétegnyit egy tűzállú edénybe rakunk, majd rá egy réteg padlizsán karikát. Erre a burgonya karikák felét és az összes paradicsomot. Aztán még egy réteg lencsés keverék jön, majd padlizsán és a sort a burgonya zárja. Elkészítjük a mártást: Megolvasztjuk egy serpenyőben a vajat és tűzről levéve belehabarjuk a lisztet. Visszahelyezzük a tűzre és apránkét beleöntjük a tejet. Kis lángon főzve simára keverjük a ,löttyöt". ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk kihűlni, majd bele keverjük a tojás sárgáját, a sajtot és a szerecsendiót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és végül azt is belekeverjük a mártásba, óvatosan. A mártást a rakottasra öntjük és előmelegített sütő 4. fokán (kb. 180 celsiuson) 40 pecig sütjük. A receptet beküldte: Venes Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |