| Lencsés sütőtök sonkával receptEgytálételek Hozzávalók: Fél kiló tisztított sütőtök 2 szál rozmaring 25 dkg lencse 1 ek olívaolaj 1 kisebb vöröshagyma 1 ek dijoni mustár 1 dl főzőtejszín 20 dkg főtt sonka 3 dkg vegyes tökmag-napraforgómag 1 maréknyi petrezselyemzöld, aprítva Elkészítés: 1. A sütőtököt megtisztítjuk, magokat eltávolítjuk, húsát falat nagyságú darobokra vágjuk. Fél kilót kimérünk, olajozott tepsibe töltjük, rozmaring levelekkel megszórjuk, majd kb 25 percig puhára és kissé barnára sütjük. 2. Közben sós, forró vízben a lencsét puhára főzzük. Ez kb 20 perc. 3. A hagymát felaprítjuk és az olajban puhára sütjük, hozzáadjuk a tejszínt és mustárt, forráspontig melegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről. Sózzuk, borsozzuk. 4. A sonkát kezünkkel cafatokra szaggatjuk. 5. A puhára főtt lencsét lecsurgatjuk, a serpenyőbe töltjük, elkeverjük. Hozzáadjuk a sült sütőtököt (a keletkezett olajos szaftot is), és az aprított petrezselyem zöldet, magvakat, sonka foszlányokat. 6. Visszatesszük a tűzhelyre, felmelegítjük, közben elkeverjük. 7. Melegen tálaljuk. Tanácsok: A lencsés sütőtök sonkával egy nagyon egyszerű, ugyanakkor kiadós étel. Kiváló brunch-ra, de lehet gyors ebéd vagy vacsora is, különösen ha maradék sült sütőtökkel készítjük. Friss alapanyagokat alkalmazva fél óra alatt elkészül.. * Tálaljuk friss zsemlével, kenyérrel – de akár egy pita kenyérbe is tölthetjük. * Maradék sült sütőtököt is alkalmazhatunk, amit csupán elég felmelegíteni. Elkészíthetjük fagyasztott, konyhakészre aprított sütőtökkel is, ezt egyből lehet a sütőbe tenni – így 35 perces sütést igényel. * Tejszín helyett alkalmazhatunk görög joghurtot is, így egészségesebb az étel. * A lencsés sütőtök sonkával ideális brunch étel – vagy laza ebéd, vacsora (bár meglehetősen kiadós!). kép:http://www.tutitippek.hu/blog/lencses-sutotok-sonkaval.php A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |