| KRÉMES és VASÁRNAPI (NOSZTALGIA) KRÉMES receptSütemények, édességek Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1/2 margarin, csipet só, 1 kanál cukor, 1 tojássárgája, 1/2 tejföl (kicsi). KRÉMHEZ: 10 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 4 vaníliás pudingpor, 4 kanál k.cukor, 1 liter víz. Ha VASÁRNAPI KRÉMEST készítünk, akkor a krémhez a következő hozzávaló kell: 0,5 liter HULALA (vagy más növényi alapú (tejszín, mert ez nem esik össze, miután felverjük), 1 nagy csomag zselatin, 1 cs. tejszín (vagy vaníliás) ízű pudingpor, 1/2 liter tej és 3-4 ek. k.cukor. Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Ha kemény lenne, kicsi tejföllel lehet lágyítani, ha lágyabb, akkor lisztet adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk!) Kétfelé vesszük a tésztát, majd két lapot nyújtunk belőle lisztezett sütőpapíron. A tésztát sűrűn megszúrkáljuk villával (hogy ne púposodjon fel), majd halvány sárgára, rózsaszínűre sütjük. (Hamar sül!) Elkészítjük a krémet: A 10 tojás habját 20 dkg porcukorral keményre verjük. 4 vaníliás pudingport 4 kanál k.cukorral 1liter vízben megfőzünk. Ezután hozzáfőzzük a felvert tojáshabot és alaposan elkeverjük. Nagyon sok krém lesz belőle, nagy edényben kell főzni! Kicsit hűlni hagyjuk, majd a két lap közé öntjük, elegyengetjük, hogy egyenletes legyen a krém. Hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, utána szeleteljük. Könnyebb szeletelni és kevésbé törik, ha előtte nagyobb kockákra felvágjuk a felső tésztalapot és úgy rakosgatjuk egyenként a krém tetejére. Porcukorral meghintjük tálalás előtt. A vasárnapi krémesnél ugyanaz a tészta, de 4 lapot kell sütni, tehát kétszer kell venni a fenti hozzávalókat a tésztához. A vasárnapi krémeshez a következőképpen készítjük a krémet: A növényi alapú tejszínt kemény habbá verjük, majd a tejszín vagy vaníliás ízű pudingport a szokásos módon megfőzzük fél liter tejjel és 3-4 ek. k.cukorral. Ha kissé hűlt, összekeverjük a kemény tejszínhabbal. Legvégén hozzáadjuk a 3 deci vízben feloldott és langyosra hűlt zselatint is. Jól elkeverjük az egészet, majd ezt a krémet rétegezzük a tésztalapok közé. Háromfelé osztjuk a krémet és rétegezzük: tészta, krém, stb. végül befedjük a negyedik lappal. Porcukorral megszórjuk, majd dermedésig hűtőbe rakjuk. Kicsit kemény a tészta, de a krémtől meg fog puhulni. Ezért célszerű másnap felvágni! A receptet beküldte: PIROS35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |