| Mogyorókrémes kuglóf receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 50 dkg liszt 12 dkg vaj 7 dkg porcukor 2 db tojássárgája 1 csomag vaníliás cukor 1 csipet só 2, 5 dkg élesztő 3 dl langyos tej A töltéshez 1 kis üveg mogyorókém A forma kikenéséhez 3 dkg vaj 5 dkg aprított mogyoró Elkészítés: 1.A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt szétmorzsoljuk és 0, 5 dl langyos tejben feloldjuk. A lisztből kiveszünk egy maroknyit és az élesztős tejbe keverjük, majd galuska állagú kovászt készítünk. Egy kevés liszttel beszórjuk a tetejét. Langyos helyre tesszük, kelesztjük. A maradék liszt közepébe lyukat készítünk, ebbe beletesszük a többi hozzávalót, a megkelt kovászt és a maradék tejet, majd tésztát dagasztunk belőle. Konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük és kelesztjük. 2.Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és egy 30x45cm-es téglalap alakú lapot nyújtunk belőle. 3.A mogyorókrémet felbontjuk és a műanyag tető nélkül betesszük kicsit a mikrohullámú sütőbe, vagy egy fémtálban gőz felett felmelegítjük, hogy könnyen kenhető, enyhén folyós legyen. 4.Megkenjük vele a lapot úgy, hogy az egyik hosszabbik szélén egy 4-5 cm széles sáv üresen maradjon. Az ezzel szembe lévő oldalon kezdjük felcsavarni a tésztát. Az így kapott hengerünket egy nagyméretű, kb. 25cm átmérőjű lukas közepű kuglófformába tesszük, amit előzetesen kikenünk vajjal és beszórunk mogyoróval. 5.A hengert belehelyezzük a formába úgy, hogy a tészta széle alulra kerüljön és körgyűrűt formázzon. Ismét kelesztjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük 15-20 percig, ezután 170 °C-ra mérsékelve a sütőt még egy fél óráig sütjük. 6.A formából sütés után kiborítjuk, majd egy konyharuhával befedve hűlni hagyjuk, ezután szeletelhetjük. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |