| Körtés túrótorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: • 30 dkg liszt • 1 kiskanál sütőpor • 10 dkg cukor • 1 csomag vaníliás cukor • csipetnyi só • 1 tojás • 17 dkg margarin A töltelékhez: • 4 db körte kimagozva és negyedekbe vágva • 50 dkg tehéntúró • 10 dkg + 1 evőkanál cukor • 1 csomag vaníliás cukor vagy 2 kiskanál vaníliaeszencia (Bourbon) • 2 evőkanál étkezési keményítő • 2 tojás • 1 citrom reszelt héja • csipetnyi só Elkészítés: A tésztához keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd robotgéppel dolgozd bele a tojást és a margarint. Lisztezett deszkán gyúrd át, majd fóliába csomagolva fél órát pihentesd a hűtőszekrényben. A töltelékhez tisztítsd meg a körtéket, és vágd fel negyedekbe. (Ha a tányérban marad egy kis gyümölcslé, azt majd tedd bele a töltelékbe.) A tojások habját a sóval és egy evőkanál cukorral verd fel jó keményre. A túrót villával nyomkodd át, majd add hozzá a cukrot, a vaníliaaromát, a citrom reszelt héját, az ékezési keményítőt, a tojások sárgáját és a lecsöpögtetett gyümölcslevet, majd forgasd bele a kemény tojáshabot. A hűtőből kivett tésztát harmadold el. Az egyikből nyújts egy akkora méretű lapot, mint amekkora a tortaforma alja. A második adagból lesz a torta pereme: készíts úgy 4 centi vastag csíkot, és béleld ki a tortaforma oldalát. A tészta alját szurkáld meg néhány helyen villával, majd fektesd rá a körteszeleteket. Öntsd rá a túrós krémet. Ha a tészta pereme magasabb lenne, akkor hajlítsd vissza rá, majd fedd be a kerek lappá nyújtott harmadik tésztalappal, és néhány helyen szúrd át villával, hogy a gőz kijöjjön belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 perc alatt készre sül A receptet beküldte: alyce Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |