| Körtekompót télire receptHozzávalók: 5 kg érett, de még kemény körte (én az augusztusban érő fajtákat kedvelem) cukor citromsav egész fahéj egész szegfűszeg nátrium benzoát víz Elkészítés: A körtéket meghámozom, negyedelem, kikanyarítom a magházat, és az esetleges szépséghibás részeket. A negyedeket további két három vékony szeletre vágom, és azonnal citromleves vízbe dobom, a barnulás megelőzésére. Egy nagyobb edényben szirupot készítek, egy liter vízhez kb 30 dkg cukrot adok, de ez mindenki ízlésétől és a gyümölcs édességétől is függ. Továbbá hozzáadom a fűszereket, és késhegynyi citromsavat is. Ha forr, kisebb adagokban roppanóan puhára főzöm benne a körtét, amit aztán egyenesen a tisztára mosott és szárazra csöpögtetett üvegekbe szedek ki. Ha a körte elfogyott, belekanalazom a szirupot, amiben főtt, az üvegekbe, tetejükre egy-egy mokkáskanál nátrium benzoátot teszek. Tetejére befőzőfólia, majd az üveg kupakja kerül. 24 órára száraz dunsztba -ágyba, párnák közé:)- helyezem, ezután rakom a végleges helyére. Tanácsok: A citromsav csak a szín megőrzéséhez járul hozzá, ezért pici kell belőle, nehogy túl savanyú legyen a kompót. Az első kifőzött adagból érdemes egyet megkóstolni, és ha szükséges, még ekkor lehet hozzá további cukrot tenni. A receptet beküldte: mmacus Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |