| Kelt ostoros réteskalács receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: A tésztához: - 70 dkg finomliszt - 3 tojás sárgája - 3 evőkanál étolaj - 6 dkg kristálycukor - 4 dl langyos tej - 5 dkg élesztő - 1 teáskanálnyi só A töltelékhez: - 1-2 cs vaníliás cukor - 20 dkg margarin - 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor - ízlés szerint mazsola Elkészítés: A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, csak finoman belemorzsoljuk. Letakarva meleg helyen 50 percig hagyjuk kelni. Ezután elkészítjük a tölteléket, vagyis a margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót is, vaníliás cukrot is beleszórjuk, valamint lassú mozdulattal a mazsolákat is elhintjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk, ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, majd a kakaós töltelékkel megkenjük. Ezt követően a téglalap mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi vastagon befelé ráhajtjuk, majd a tésztát minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonást alkalmazva az úgy kapott két kalácsot egy kb. 20-30 cm-es, kivajazott magas falú tepsibe fektetjük. 10-15 perc pihentetést követően a felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, nagy lángon kb fél óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve cukros vízzel megkenjük. Tanácsok: Kiadós, igazi csemege, második fogásnak (leves után) is laktató étel. Reggeli is készíthetjük, tejeskávé, tej mellé. Én már kipróbáltam más töltelékkel is: aszalt szilvát feldaraboltam, vörösborban áztattam és ezt tettem a kalácslapokba. A mazsolát a tejben való leáztatást követően lisztben forgatom, hogy ne süllyedjen le. Miután kész a kalács, én fahéjas-cukros vizet használok, attól lesz valami édes pikantériája még:). Forrón nehéz szeletelni (darabokra hullhat), ezért rejtsük el az illatokra gyülekező családtagok elől legalább egy fél órára:). Jó étvágyat kívánok hozzá! Az adatlapomra feltettem néhány fotót illusztrációként:). Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: xxLady Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |