| Kovászos kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: Kovászhoz: 15 dkg joghurt 15 dkg finomliszt liszt, víz Kenyérhez: 20 dkg kovász 1 kg finomliszt (max. 40%-ban más - pl. rozs, vagy teljesőrlésű - liszt is lehet) 1 ek. sikér 1 csapott ek. só 1 csomag (fél kg liszthez való) instant élesztő víz esetleg egy szem főtt, áttört krumpli Elkészítés: Kovász: A joghurtot és a lisztet összekeverjük, kb. 3 napig szobahőmérsékleten érleljük. Ha már buborékok vannak a felszínén, és savanykás illatot áraszt, adunk hozzá 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, és újabb kb. 1 napig érleljük, amíg ismét habos nem lesz a massza. Ha nem használjuk fel azonnal, lefedve hűtőben tárolhatjuk, 3-4 hétig is eláll. Kenyérsütés előtt a szükséges mennyiséget kivesszük belőle, és felhasználás előtt szobahőmérsékleten tartjuk. Minden kenyérsütés után a maradék kovászhoz még 10 dkg lisztet és 1 dl vizet adunk, 1 napig érleljük szobahőmérsékleten, majd betehejük a hűtőbe. Joghurtot az első alkalom után többet nem szükséges használni. Kenyér: 20 dkg szobahőmérsékletű kovászt 40 dkg liszttel és annyi vízzel keverünk el, hogy galuskatészta-szerű masszát kapjunk. Érni hagyjuk 6-10 órát (vagy ha reggel sütünk, egy éjszakán át). A maradék lisztben elkeverjük a sót, sikért, instant élesztőt, az érett állapotban lévő kovászt, és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy elég kemény tésztát kapjunk. Tehetünk a kenyérbe egy kisebb főtt, passzírozott krumplit is, akkor még sokkal keményebbre kell dagasztani a tésztát, mert kelés közben a krumpli nagyon meglágyítja! Nedves konyharuhával letakarva bő duplájára kelesztjük a tésztát, majd finoman átgyúrjuk, formázzuk (lehet egyben, vagy két kisebb cipóban sütni), amikor újra a kétszeresére kelt, forró sütőben sütjük. Ropogósabb a kenyér héja, és nem is szárad ki, ha a tepsi aljába egy kis lábosban vizet teszünk. Ha egyben sütjük a kenyeret, kb. fél óra után kicsit csökkenthetjük a sütő hőfokát. Akkor van készen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. A receptet beküldte: algea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |