| Húsvéti tojástorta 2. receptSütemények, édességek Hozzávalók: 25 dkg liszt 20 dkg vaj 17 dkg barna cukor 1 tasak sütőpor 2 evőkanál tej 2 tojás 1 citrom (reszelt héja) 30 dkg vegyes gyűmölcs (aszalt) 5 dkg koktélcseresznye 10 dkg mandula (hámozott) egy teáskanál mézeskalácsfűszer 1 evőkanál méz A díszítéshez 3 rúd (kb. 50 dkg) marcipán 4 evőkanál sárgabaracklekvár 1 tojás néhány csokitojás Elkészítés: Összekeverjük az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, koktélcseresznyét, a durvára vágott mandulát és a citrom héját. Egy másik edényben összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót és a mézeskalácsfűszert. 2 evőkanálnyit a gyümölcsökre szórunk belőle. A vajat puhára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig kevergetjük, amíg egynemű, könnyű krémet kapunk, fokozatosan hozzákeverjük a 2 felvert tojást, végül a mézet. Belevegyítjük az aszalt gyümölcsös keveréket, és addig keverjük, amíg tömör masszát nem kapunk. A felét a kivajazott és sütőpapírral kibélelt, kb. 18 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és jól elegyengetjük. A marcipán egyharmadát sodrófával a tortaformával megegyező kör alakúra kinyújtjuk, rátesszük a formában lévő tésztára, majd ráadagoljuk a massza másik felét, és a közepét egy kicsit bemélyítjük.Előmelegített sütőben közepes fokozaton megsütjük. (Több mint egy órát vesz igénybe a sütés, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.) A tortát a formában hagyjuk hűlni, aztán eltávolítjuk a sütőpapírt. Újabb marcipánlapot nyújtunk, és a kihűlt torta tetejét sárgabaracklekvárral megkenve rányomkodjuk a marcipánt. A maradék marcipánból 11 gömböcskét formázunk, a felvert tojással megkent marcipánlap tetejére ragasztjuk, és a gömböket is megkenjük tojással. Néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor teljesen kihűlt a torta, a tetején lévő mélyedésbe tesszük a csokitojásokat, a tortát pedig tálalótálra tesszük, és körbekötjük szalaggal. A receptet beküldte: madar6@freemail.hu Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |